Dupa ce a fost prezentat de autoritati ca solutie pentru reducerea dependentei fata de gazele rusesti, gazoductul Nabucco ar putea lasa Romania pe dinafara. Daca nu vom reusi sa incheiem acorduri cu tarile care alimenteaza Nabucco, atunci vom fi doar tara de tranzit pentru gazoductul ce traverseaza Europa si nu vom scapa de cele mai mari preturi la gazele importate din Rusia.

„Transgaz a cedat acum trei luni companiei Romgaz dreptul de negociere a achizitionarii gazelor din Orientul Mijlociu, din cauza ca transportatorul nu poate comercializa gaze. Daca nu vom incheia aceste acorduri, nu vom putea fi beneficiari“, a spus Vlad Pavlovschi, directorul de cercetare al Transgaz.

El a mai declarat ca toate tarile membre ale consortiului care participa la constructia conductei Nabucco au avut deja discutii cu producatorii de gaze naturale din zona Marii Caspice. La nivelul centralizat al Uniunii Europene, s-a discutat cu tari precum Egipt, Iran, Kazahstan, iar Romania sustine Azerbaidjanul pentru calitatea de furnizor de gaze pentru Nabucco.

Integral in EvZ.