Curentul:  Sefii CECCAR au fraudat examenul de expert contabil

de O.M.     Curentul
Miercuri, 18 iunie 2008, 0:37 Revista Presei | Business


Incurajati ca autoritatile inchid ochii, sefii CECCAR continua sa incalce legea, fapt care risca sa arunce la un moment dat in aer sistemul judiciar autohton. Nemultumiti de pasivitatea autoritatilor, mai multi experti contabili au inceput sa vorbeasca despre stilul dictatorial si ilegal in care presedintele CECCAR, Marin Toma, conduce "casta" contabililor autorizati si a expertilor contabili.

Recent, "Curentul" a primit o scrisoare din partea unui expert contabil, in care sunt dezvaluite nereguli grave operate de conducerea CECCAR.

"Conform legii, accesul la profesia de contabil - expert contabil si contabil autorizat - se face pe baza unor reguli stricte care nu pot fi incalcate si modificate decat prin intermediul unor decizii ale Guvernului. Legea spune ca institutia "responsabila de soarta profesiei contabile" este Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR). In ceea ce priveste modul in care o persoana poate accede la o functie amintita mai sus, acesta este stabilit prin intermediul OUG 65/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, publicata in Monitorul Oficial nr. 13/08.01.2008, care prevede ca accesul la profesia de contabil se poate face pe baza de examen scris sustinut la sapte discipline, in cazul expertilor contabili, respectiv trei discipline pentru contabili autorizati. Mai mult, candidatii pentru inscrierea la examenul de acces la categoria expert contabil trebuie sa aiba studii economice superioare, iar contabilii autorizati, studii medii, dovedite cu diploma recunoscuta de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Potrivit normelor in vigoare, promovarea examenului de acces pentru ambele categorii, expert contabil si contabil autorizat, este conditionata de obtinerea cel putin a mediei generale 7 si a cel putin notei 6 la fiecare disciplina. Spre exemplu, daca un candidat a obtinut nota 10 la 6 discipline si nota 5 la o disciplina, nu poate promova examenul de acces.

Desi legislatia este foarte stricta, examenul de acces la profesia de contabil care a avut loc in septembrie 2007 a dovedit ca ea poate fi ocolita. Conform datelor oficiale, la examenul organizat de CECCAR in septembrie 2007 au participat, in total, 6.592 de candidati. Gratie unei inginerii ilegale menite sa mentina fondurile pe care CECCAR le primeste, cei doi sefi ai institutiei, respectiv Marin Toma - presedintele si Dana Vulcan - directorul general (n.r. - promovata fara concurs), au reusit sa acorde unui numar extrem de mare de candidati calificativul admis, desi acestia nu reusisera sa promoveze examenul pentru o functie de contabil. Concret, examenul de acces a avut loc in 28 de centre sau filiale de examen repartizate pe intreg teritoriul tarii, iar corectarea tezelor s-a efectuat centralizat, la sediul central al CECCAR din Bucuresti, de catre 33 de profesori si specialisti.

La categoria expert contabil, fiecare teza a fost corectata de sapte profesori, respectiv cate un profesor pentru fiecare disciplina. In mod corespunzator s-a procedat la corectarea tezelor si la categoria contabil autorizat. Potrivit metodologiei aprobate de Consiliul Superior al CECCAR, tezele au fost evaluate de profesori, pentru fiecare disciplina, cu note de la 1 la 10, fiind exclusa acordarea unui punct din oficiu. In urma corectarii tuturor tezelor si centralizarii rezultatelor, conducerea CECCAR a fost pusa in fata unui dezastru. Datorita exigentei profesorilor, gradul de promovabilitate a fost de numai 15%, respectiv 900 de candidati admisi din cei aproape 6.600 de candidati. Aceasta situatie a fost tinuta strict secreta, fiind cunoscuta numai de cei doi conducatori ai CECCAR si de catre persoana de la Directia Informatica, care s-a ocupat de centralizarea tezelor.

Pusi in fata unui asemenea dezastru, care ar fi redus in mod considerabil numarul viitorilor stagiari si, implicit, al venitului CECCAR, cei doi sefi ai institutiei au pus la cale o ilegalitate. Astfel, la intocmirea cataloagelor si listelor cu candidatii admisi, la fiecare disciplina, peste media calculata potrivit notelor acordate de profesori pe teze, a mai fost dat un punct din oficiu. Concret, candidatii care obtinusera nota 5 sau media 6 au fost promovati, ceea ce a facut ca gradul de promovabilitate sa creasca de la 15 la 31,57%, adica dublu fata de numarul real de candidati promovati in mod real (n.r. - de aceasta inginerie nu au beneficiat candidatii cu note si medii peste 9). In mod surprinzator, la sedinta Biroului Permanent din data de 19 octombrie 2007, presedintele CECCAR, Marin Toma, a reusit sa mai creasca acest procent, in ciuda opozitiei unor profesori care fac parte din Biroul permanent al CECCAR, prin promovarea a inca 443 de candidati care, desi beneficiasera ilegal de o marire a notelor, obtinusera la o disciplina medii intre 5,5 si 5,99. Astfel, Marin Toma spera ca gradul de candidati promovati sa ajunga la 43%, pentru ca fondurile institutiei pe care o conduce sa fie chiar peste cele din anul in curs".

Curentul
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6042 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  ceccar (Miercuri, 18 iunie 2008, 8:13)

  na [anonim]

  Naivilor! Credeti ca asta e singura ilegalitate a dlui Toma? Ia luati din urma toate manevrele acestuia: trecerea la inactivi, activarea inactivilor, modificarea Regulamentului (care i-a permis sa fie presedinte pe viata), suspendari de consilii de filiale anulate de instante, numiri arbitrare in functii bine platite (precum dra Vulca), etc, etc. Sa vedeti si sa va ingroziti!
 • 0 (0 voturi)    
  ceccar (Miercuri, 18 iunie 2008, 14:54)

  anonim [anonim]

  politica "pumnului in gura" sta la baza conferintelor "democratice" la ceccar.cu cat esti mai batran si mai tacut cu atat e mai bine.pana nu pleaca presedintele Toma nu se va schimba nimic .tinerii nu au loc , sunt numiti disidenti-vezi grupul de la cluj ,( pentru care apropo tot respectul!)
  ce ar trebui sa se schimbe pentru ca CECCAR sa devina ceea ce ar trebui?mi-e rusine la momentul de fata de profesia mea...
 • 0 (0 voturi)    
  ceccar (Miercuri, 18 iunie 2008, 16:13)

  fraier [anonim]

  dar de cotizatiile mari pe care le platim nu vorbeste nici un membru ceccar? si daca mergem cu diferite probleme la ei nu vor sa ne faca nici macar o copie xerox dupa fel si fel de acte ce ne cer? fara sa mai vorbim ca nu avem de fel suport tehnic de specialitate de la "profesionistii corpului".ne fac sa ne simtim ca si gunoaiele tuturor profesiilor liberale.
  tot de la cluj
 • 0 (0 voturi)    
  ceccar (Miercuri, 25 iunie 2008, 11:40)

  viorica [anonim]

  De ce tocmai acum a aprut acet articol in conditiile in care aceste nereguli au fost anul trecu?!?!?!? Sa aibe vreo legatura cu examenul din 22 iunie?????????????
  Sper sa nu.
  Cei care comenteaza sunt membri CECCAR si stiu foarte multe . De ce nu ati scris pana acum? De ce tocmai acum? Ce urmariti? Pentru ca un lucru e clar : acest articol are un scop precis, chiar foarte precis. Pe cine vreti sa puneti presiune: pe cei care corecteaza sau pe cei care sustin examenul !!!??? Chiar nu mai puteati astepta 10 zile? Sa va fie rusine pentru ca de fapt putin va pasa de altii .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by