Metro Cash&Carry Romania are cele mai multe dosare de litigiu, prin care compania este somata de catre furnizori la plata facturilor, potrivit datelor publicate pe site-ul Tribunalului Bucuresti.

Carrefour Romania si Mega Image Romania sunt si ele companii debitoare prezente in cadrul unor dosare de somatie de plata. Majoritatea acestor dosare au fost solutionate, in cazul Carrefour un dosar fiind chiar respins, insa nu pot ascunde o stare de fapt, si anume ca producatorii si furnizorii sunt din ce in ce mai nemultumiti ca nu-si primesc banii la timp.

Conflictul iscat recent intre producatori si retaileri a scos la lumina si un alt aspect al relatiei de afaceri dintre cele doua tabere - neplata la timp a facturilor catre furnizori, care este o practica generalizata, acestia din urma acuzand retelele comerciale de faptul ca intarzie deliberat achitarea la termen a produselor livrate. Disputa dintre retaileri, procesatori si producatori a fost declansata la inceputul lunii martie, cand patronatele si sindicatele din industria alimentara au acuzat retelele comerciale din Romania de abuzuri de putere exercitate asupra producatorilor nationali, prin impunerea unor conditii contractuale excesive.

Integral in Business Standard.