In pofida faptului ca majoritatea propunerilor sale au fost criticate si respinse de operatorii telecom, comisarul european care supervizeaza sectorul telecom, Viviane Reding, a anuntat ca vrea sa taie tarifele de interconectare la apelurile fixe si mobile in interiorul Uniunii Europene cu pana la 70%. Interventia tot mai puternica in domeniul telefoniei vine pe fondul evolutiilor extrem de pozitive pentru fostele monopoluri de stat, corporatii telecom multimiliardare, care prin achizitii masive, acorduri tacite si abuzuri pe piata continua sa domine industria in ciuda eforturilor autoritatilor si a operatorilor alternativi.

Anul trecut, Viviane Reding a obtinut reduceri impresionante pentru tarifele de roaming in UE. Urmeaza anul acesta evolutii similare pentru tarifele la roamingul de date si SMS. Iar comisarul european nu vrea sa se opreasca aici si acum ataca tarifele de interconectare, cele pe care operatorii le solicita si le platesc pentru fiecare apel efectuat sau primit din alta retea. Tarifele de interconectare ar putea fi scazute cu pana la 70%, spune Reding, iar acest lucru se va regasi in tarife mult mai mici pentru utilizatori.

Apelurile in aceeasi retea sunt deja aproape gratis la majoritatea operatorilor. Comisarul european Viviane Reding nu se mai limiteaza acum sa atace doar operatorii de telefonie mobila, ci spune ca si jucatorii din telefonia fixa cer prea multi bani pentru interconectare. Evident, propunerea va starni un nou val de nemultumire in randul operatorilor, care spun ca evolutiile pietelor sunt suficiente pentru a scadea tarifele, din cauza competitiei in crestere.

Integral in Financiarul