Romanii care raman someri intr-un stat membru UE se pot intoarce in tara si pot primi, timp de maximum trei luni, indemnizatia de somaj acordata de statul in care au lucrat ultima oara cu acte in regula, dupa cum a precizat ieri Anca Dan, expert in cadrul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Daca in perioada de trei luni nu reusesc sa se angajeze, romanii sunt obligati sa se intoarca in statul unde au lucrat ultima data.

Somerii care au muncit legal intr-un alt stat membru UE pot reveni in Romania pentru cautarea unui loc de munca, dupa cel putin patru saptamani de la intrarea in somaj.

Astfel, un muncitor necalificat, care a ramas somer in Spania sau Germania, de exemplu, si care decide sa revina in Romania pentru a cauta un alt loc de munca, primeste in continuare indemnizatia de somaj timp de trei luni.

Conform expertului ANOFM, indemnizatia de somaj in Spania ajunge la 500-600 de euro si in Germania la 1.200 de euro, in timp ce valoarea acordata de statul roman este de aproximativ 100 de euro.

Evenimentul Zilei