Romania pierde cel putin cinci milioane de euro din subventiile europene pentru agricultura din cauza ineficientei Agentiei de Plati.

Autoritatile romane ar fi trebuit sa plateasca fermierilor subventiile europene pana pe 30 iunie pentru a nu risca penalitati din partea Comisiei Europene. Intrucat acest termen nu a fost respectat, tarii noastre ii vor fi aplicate penalitati pentru fiecare luna de intarziere.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, suma preconizata a fi platita dupa 30 iunie reprezinta 13,56% din totalul subventiei pentru agricultori aferente anului trecut, de 440 de milioane de euro. Astfel, in luna iulie se va aplica o penalizare de 10% pentru suma ramasa de plata de 44.843.612 euro (din care s-au dedus 15.346.388 euro, marja de 4% din totalul platit de 383.659.700 euro). Asadar, penalizarea se ridica la 4.484.361 euro, bani pe care Romania nu-i mai primeste de la Comisia Europeana.

Aceasta intrucat, potrivit regulamentelor europene, pentru sumele care ajung la fermieri dupa 1 iulie, cand cheltuielile efectuate cu intarziere reprezinta pana la 4% din cheltuielile facute cu respectarea termenelor, nu se aplica nici o reducere, dar peste acest procent vor fi adaugate penalitati de 10% pentru intarzierile de pana la o luna. Penalizarile cresc pana la 25% pentru o intarziere de pana la doua luni, la 45% pentru o intarziere de pana la trei luni, la 70% pentru o intarziere de pana la patru luni si la 100% in cazul platilor efectuate cu o intarziere mai mare de patru luni.

Cotidianul