Dinu Patriciu, 58 de ani, cotat ca fiind cel mai bogat roman, explica intr-un interviu acordat in exclusivitate Business Standard ce investitii a facut dupa vanzarea grupului Rompetrol catre KazMunaiGaz si de ce crede ca Romania are nevoie de o cota unica de 8-10%.

Cat timp veti mai ramane CEO al Rompetrol?

Cel putin doi ani de acum inainte.

Credeti ca sunteti cel mai bogat om din Romania?

Nu ma preocupa deloc topurile.

Veti vinde si restul pachetului de 25%?

Nu. Nu ma gandesc la acest lucru. Compania va creste si valoarea ei la fel. Am spus si repet: 75% dintr-un mar inseamna mai putin decat 25% dintr-un pepene.

Cati bani ati primit de la KazMunaiGaz?

Nu va pot spune.

Unde sunt practic acesti bani? Intr-o banca?

Am investitii de portofoliu, investitii directe, investitii financiare. Am bani si in banci. Nu, in Romania. Toti produc. Banii mei se misca. Castigul depinde de risc. In general, imi asum riscuri.

Ati profitat de criza subprime?

Bineinteles ca da! Sigur ca profit. Cine are lichiditati in acest moment face achizitii profitabile.

Ce ati facut cu banii pe care i-ati incasat pentru vanzarea a 75% din Rompetrol?

I-am investit. Am investitii pe care le fac si apoi doar le supraveghez fara sa ma ocup direct de ele. Am alocat bani pentru achizitii in media, imobiliare, energie alternativa si IT. Ideea mea este ca pentru a face o investitie in Romania ai nevoie de o platforma externa. Ai nevoie de management si know-how. Cumparand o companie intr-o tara avansata, pe care, apoi, sa o translatezi in interior reprezinta nu numai o investitie financiara. Scopul este de a veni in Romania cu ele, de a le aduna in Romania, care este o tara foarte buna pentru delocalizare.

Cati bani ati alocat pentru aceste achizitii? Ce companii ati cumparat?

Nu va pot spune cati bani si nici numele exacte ale companiilor.

Dar din ce tari fac parte aceste companii?

Nici asta nu va pot spune.

Sunt cumparate in nume propriu Dinu Patriciu sau...

Compania Rompetrol Holding, pe care o detin 100%, a facut aceste achizitii.

Vorbeam de subprime... credeti ca a afectat si Romania?

A afectat si va afecta economia. Caderea pietei imobiliare sau caderea bursei sunt efecte subprime. Acum bursa va continua sa cada, sa o ia la vale. Sunt exact predictiile mele din ianuarie-februarie. Ati vazut? Exact asta s-a intamplat! La fel si cu piata imobiliara. Aceasta stagneaza de sase luni si scade, cred ca preturile locuintelor vor scadea cu cel putin 100% in urmatoarele 3-6 luni.

Pe ce va bazati cand spuneti asta?

Ma bazez pe modul in care efectele crizei financiare se cuantifica in Romania.

Dar va ganditi sa investiti in imobiliare si in Romania?

Da. Investesc. Cred ca in orizontul de timp 3-5 ani, piata imobiliara isi va reveni din caderea de acum si de mai incolo, dar niciodata nu va mai ajunge la nivelul de dinainte de criza. Niciodata!

Business Standard