Veniturile reale ale multor angajati de la varful administratiei publice egaleaza sau chiar depasesc castigurile managerilor de top din multinationale.

Emanoil Negut. Sef al Autoritatii de Control a Guvernului. In 2007, a castigat din salariu 52.336 de lei (adica aproximativ 1.250 de euro pe luna). Ca membru in consiliile de supraveghere (CS) ale AVAS, Petrom si Fondul Proprietatea, a mai bagat in buzunar 130.465 de lei (cam 3.100 de euro pe luna, adica de 2,5 ori mai mult decat leafa). Doar de la Fondul Proprietatea, Negut a primit aproape 20.000 de euro, adica aproximativ 800 de euro pentru fiecare sedinta la care a luat parte, calculand ca au avut loc, in medie, doua pe luna.

In 2008, veniturile sale vor face un salt spectaculos. „Am fost numit ca membru in Consiliul de Administratie (CA) al Eximbank, dar am renuntat la Fondul Proprietatea“, ne-a declarat secretarul de stat. Anul trecut, membrii acestui consiliu au castigat peste 200.000 de lei (aproape 5.000 de euro pe luna), ceea ce inseamna ca in conturile sefului Autoritatii de Control vor intra cam 7.000-8.000 de euro lunar, peste trei sferturi ca urmare a participarii la „CA-uri“ si „CS-uri“. Ce inseamna, de fapt, aceste participari? Sau, mai exact, pentru ce se incaseaza acele sume colosale? „Are loc cate o sedinta lunara la Eximbank si Petrom si cate una trimestriala la AVAS“, explica Negut. Cum se pregateste pentru sedinte? „Primim o documentatie cu cateva zile inainte, insa eu am fost director financiar la cateva companii importante inainte de a ocupa aceasta functie, asa ca nu am nevoie de prea mult timp pentru a parcurge respectivele rapoarte“, spune Negut.

Integral in Capital