Daca plecati in concediu cu masina, nu uitati ca cei mici au nevoie de un scaun auto special. Time Out va ofera un ghid de buzunar pentru alegerea si utilizarea corecta a acestora.

Asezarea copilului in scaunul de masina nu este negociabila, fie ca mergeti cu el in vacanta sau doar la magazin. Orice parinte este obligat prin lege (dar si de constiinta) sa le foloseasca. Se gasesc usor, in magazine specializate, in supermarketuri sau pe internet. La acesta din urma exista deseori cele mai bune oferte. Este totusi preferabil sa le incercati: alegerea cea mai buna se face vazand copilul in scaunel.

Modelele sunt care mai de care mai atractive, asa ca de multe ori sunt si greu de ales. Ce trebuie sa urmariti la cumparare: Cautati produse care garanteaza conformitatea cu normele in vigoare. Litera E de pe eticheta indica daca sunt omologate in Uniunea Europeana.

Materialul din care sunt facute husele – evitati-le pe cele sintetice, chiar daca se spala mai usor. Copiii transpira repede stand pe ele, iar pielea lor se poate irita. Luati in considerare si inaltimea copilului, nu numai varsta si greutatea lui. Daca ajunge cu capul la inaltimea scaunului, cautati unul mai mare. Probati modul de inchidere a curelelor – deseori, mecanisme prea complicate sunt o povara pentru copii si parinti. Ultimele modele de scaune beneficiaza de un sistem nou de prindere, numit “Isofix” – permite prinderea de inelele speciale ale banchetei, nu cu ajutorul centurii de siguranta, ceea ce reduce la maxim deplasarea in cazul unui soc. Inainte de a-l cumpara, asigurati-va ca aveti o masina echipata corespunzator acestui sistem.

Nu exista “cele mai bune” scaune de masina, dar este important sa fie folosite corect. Expertii spun ca exista greseli frecvente in utilizarea lor: daca puteti misca scaunul mai mult de 2 cm in orice parte inseamna ca nu este strans bine.

Integral pe TimeOutBucuresti.ro