Cum a creat si vandut un fost jurnalist de business o afacere de 64 mil. de euro. Fostul bancher si jurnalist de business Doru Lionachescu si asociatii sai au vandut 51% din Capital Partners, cea mai mare casa de investitii locala, pentru 32 milioane de euro, catre banca elena Piraeus Bank. Tranzactia include si o optiune de cumparare ulterioara pentru restul actiunilor in urmatorii cinci ani, in functie de rezultatele financiare. Doru Lionachescu a facut parte din prima generatie de jurnalisti dupa Revolutie. El a fost seful sectiei economic de la Tineretul Liber, iar in octombrie 1992 devine primul redactor-sef al revistei Capital, scrie Ziarul Financiar.

Antena 3 ii fura lui Basescu 500 de voturi pe secunda. Postul Antena 3 a rasturnat intr-o secunda un sondaj prin mesaje SMS platite, astfel incat raportul celor care il criticau pe Basescu sa sara de la 47 la 65%. Intrebarea afisata pe ecran a fost formulata astfel: „A gresit Basescu acceptand amprentarile?”. Pe aproape tot parcursul emisiunii, cei care raspundeau cu „Nu“, deci care aprobau atitudinea presedintelui Romaniei, au fost mai numerosi decat cei care il criticau, scrie Cotidianul.

Prima hotarare OMC importiva Chinei. Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) a confirmat hotararea luata impotriva tarifelor de import pentru piesele auto, practicate de catre China. Aceasta decizie vine in urma numeroaselor plangeri din partea SUA, Canada si UE. In prezent, China impune constructorilor auto locali ca minim 60% din componentele utilizate sa provina de la producatorii nationali, scrie Capital.

Consola 3G de la Apple. Prima versiune a mobilului iPhone al Apple a fost considerata revolutionara pentru industria telefoanelor mobile. 3G, cea de-a doua, insa, actioneaza asemeni unui catalizator in domeniul creatiei de software pentru astfel de echipamente, scrie Business Magazin.

Un CFO nu sta la discutii pentru un salariu sub 3.000 de euro pe luna. Daca in urma cu doi ani, 2.000 de euro era considerat un salariu rezonabil pentru un CFO, in prezent, baza de plecare pentru o negociere este de 3.000 de euro. Directorii financiari se numara printre executivii cel mai bine platiti din companii, fiind considerati numarul doi in ierarhie in cele mai multe domenii, dupa CEO sau general manager, scrie Ziarul Financiar.

Volkswagen Up! se transforma intr-o masina conventionala. Conceptul Up! al Volkswagen se indrepata sigur si relativ repede catre productia de serie. Masina este programata sa ajunga in showroom-uri la inceputul lui 2010, iar un model preproductie il putem vedea chiar din 2009. Pentru a avea dimensiuni cat mai mici la exterior, dar spatiu suficient in interior, designerii Up! i-au montat propulsorul deasupra puntii spate, cea care a devenit si motoare, scrie StiriAuto.

eBay, la discutii cu marcile de lux. Produsele contrafacute vandute la preturi exorbitante pe internet au determinat organizarea unei intalniri, in aceasta saptamana, la Londra, intre cel mai mare comerciant on-line, eBay, si cateva nume grele ale industriei britanice de lux, scrie Evenimentul Zilei.

Problemele businessului local in S1: Dobanda si forta de munca. In functie de domeniul de activitate, oamenii de afaceri chestionati de Business Standard au identificat drept factori de influenta negativa a businessurilor pe care le conduc socul de pe piata petrolului, deprecierea monedei nationale, cresterea pretului otelului, precum si decizia BNR de a majora dobanda-cheie la 10%. Totusi, putini sunt de parere ca problemele globale vor trage in jos economia anul acesta. Principalii factori pozitivi, spun ei, sunt investitiile straine si consumul, scrie Business Standard.

Multe credite de consum luate cand euro era 3,1 lei nu mai sunt platite. Directorul Directiei de Supraveghere din banca centrala, Nicolae Cinteza, a declarat pentru Financiarul ca aceasta crestere accelerata va atrage si ascunde neperformanta. De altfel, probleme de nerambursare au inceput deja sa apara la creditele de consum in valuta. Practic, acesta este motivul pentru care BNR a supus dezbaterii noul proiect de regulament pentru limitarea riscului de credit la imprumuturile populatiei.

Bancnota de 100 miliarde $ in Zimbabwe. Banca Centrala din Zimbabwe introduce o noua bancnota, cu valoarea de 100 miliarde de dolari, pentru a combate problemele aparute la manevrarea unor cantitati din ce in ce mai mari de numerar. Cea mai mare valoare a unei bancnote din Zimbabwe a fost in luna ianuarie de 10 milioane de dolari, scrie Capital.

Trei banci straine isi capitalizeaza filialele locale cu 180 milioane de euro. Trei dintre bancile din esalonul doi - Banca Romaneasca, Credit Europe Bank si Millennium Bank - au primit in prima parte a anului injectii de capital de la actionarii lor de echivalentul a 180 milioane de euro. Bancherii spun ca metodele de evaluare utilizate de BNR impun o corelare stransa a capitalurilor cu evolutia operatiunilor, fortandu-i sa recurga la majorari pentru a putea sa continue cresterea afacerilor, scrie Ziarul Financiar.

MBA pe cap de locuitor. In fiecare an, aproximativ 300 de romani termina cursuri MBA. Cu alte cuvinte, 300 de angajati se pregatesc pentru un salariu mai mare si un post mai bun in compania pentru care lucreaza, scrie Business Magazin.

Scandal de spionare ilegala in Italia. Doua dintre cele mai mari si mai importante companii italiene, Telecom Italia si Pirelli, sunt puse in cauza pentru ca au dat dovada de lipsa de vigilenta. Este concluzia anchetatorilor care s-au ocupat de cazul interceptarilor ilegale, care a zguduit Italia in toamna anului 2006, scrie Financiarul.