iguranta sistemului bancar este pusa sub semnul incertitudinii. Principalul vinovat pentru amplitudinea riscului de lichiditate este considerat creditul neperformant. Inmultirea restantelor este pusa pe seama riscului asumat din lipsa de informare de catre clienti, dar si pe seama bancilor care, in goana dupa cote de piata, au desconsiderat profesionalismul angajatilor. Aproximativ 6,7% din totalul creditelor acordate au cel putin o rata scadenta neplatita.

Deocamdata, cresterea numarului de credite neperformante este estompata de cifrele care indica o majorare spectaculoasa a activitatii bancilor. Desi este un subiect tabu, scaderea alarmanta a lichiditatii din piata bancara preocupa bancherii si institutia de reglementare si supraveghere, BNR. „Adevarul" demonstreaza ca, in ciuda stabilitatii afisate de sistemul bancar, problemele individuale ale bancilor incep sa se inmulteasca.

Doua banci au oprit temporar activitatea de creditare pentru unitatile lor teritoriale, semnca se amplifica vulnerabilitatile sistemului bancar

Inmultirea restantelor la rambursarea creditelor scoate in evidenta greselile in administrarea bancilor. A intreba un bancher despre vulnerabilitatile pietei bancare este ca si cum ai intreba de funie in casa spanzuratului. Nimeni nu este dispus sa vorbeasca deschis despre pericolele ce pandesc sistemul bancar ca urmare a goanei dupa cote de piata si cu atat mai putin despre institutia pe care o reprezinta.

Integral in Adevarul