Omul de afaceri vrea sa cumpere Lido SA, actionar minoritar la firma care detine hotelurile Lido si Intercontinental. Firma Nova Trade, detinuta de familia Adamescu, intentioneaza sa deruleze o oferta publica de cumparare a 93,38% din actiunile firmei Lido SA Bucuresti, potrivit datelor trimise Bursei de Valori Bucuresti.

Lido SA detine aproape 12% din Compania Hoteliera Intercontinental Romania SA (CHIR) , detinuta in majoritate de familia Paunescu, companie care poseda hotelurile InterContinental si Lido din Bucuresti. De asemenea, CHIR mai detine si 10% din hotelul Capsa si 2% din Majestic Tourism, proprietarul hotelului Ramada Majestic din Bucuresti.Firma controlata de familia Adamescu ofera 1,7 lei pe actiune, pret mai mic decat ultima cotatie de pe piata Rasdaq, de 2,1 lei.

Oferta va fi intermediata de casa de brokeraj Vanguard. Potrivit ultimelor date de la Registrul Comertului, cel mai mare actionar al Lido SA este statul, prin Ministerul Turismului, cu 42,86% din actiuni, urmat de SIF Transilvania, cu circa 2,8%. Restul pachetului este detinut de actionarii mici, rezultati in urma programului de privatizare in masa. Ministrul turismului, Ovidiu Silaghi, exclude o vinzare la pretul propus de Adamescu.

“Luam in considerare vanzarea actiunilor, dar in nici un caz sub cotatia de pe piata. Daca vindem un pachet semnificativ, vrem sa-l vindem la cel mai bun pret, cu 5-10% peste pretul de pe piata”, ne-a declarat Silaghi. Familia Adamescu a cumparat in urma cu doi ani, pentru 10 milioane de euro, hotelul de cinci stele Rex din statiunea Mamaia. Hotelul a fost preluat de la familia Paunescu, care controleaza indirect hotelurile InterContinental si Lido.

Cu mentiunea ca hotelul Lido face obiectul unui proces de retrocedare castigat in instanta de fostii proprietari. Lido SA a avut, in 2007, o pierdere neta de 94.000 de lei, la o cifra de afaceri de aproape 293.000 de lei.

Integral in Cotidianul