Gheata alimentara este o afacere cu volum redus in Romania. Paradoxal, producatorii existenti asteapta cresterea concurentei in speranta ca se va schimba mentalitatea si se va crea o moda. Daca nici afacerii cu apa plata nu-i dadea multa lume sanse de reusita, de ce nu s-ar impune si productia de cuburi de gheata? In SUA, productia are traditie, iar in Europa de Vest fenomenul are aproape zece ani.

Producatorii locali de cuburi de gheata la scara larga sunt aproape inexistenti. Acest produs este o noutate pentru cei mai multi dintre clientii autohtoni. In acest moment, exista doar doua firme importante, pe plan local, Icelandia si Instant Ice. „Afacerea isi are originile in Statele Unite ale Americii, unde exista de aproximativ un secol si unde acest produs este la fel de banal ca painea la noi.

Mai mult, in America se consuma chiar mai multa gheata pe cap de locuitor decat paine, adica aproximativ 800 de grame pe zi, in medie”, a declarat Florin Plesca, patronul Icelandia. In mare parte a Europei, acest gen de productie a luat amploare doar in urma cu zece ani, cand au inceput sa apara mai multe firme in tari precum Germania, Italia, Franta, Anglia, Ungaria. O exceptie notabila este aici Spania, unde exista o firma cu o experienta de 20 de ani. Productia industriala de gheata pentru consum alimentar a inceput in Romania dupa anul 2000, iar profiturile semnificative au venit abia anul trecut.

Romanii consuma tot mai putin apa de la robinet si, drept consecinta, creste si cererea pentru calitatea cuburilor de gheata primite in bautura. Pretentia ca aceste produse sa nu vina de la apa de canal pusa in congelator vine in mod firesc.

Integral in Financiarul