Listarea titlurilor de stat si a obligatiunilor ipotecare, crestere economica de 8% in primul semestru si investitii straine directe de peste zece miliarde euro in 2008, acestea sunt stirile cu ajutorul carora statul spera sa opreasca scaderile de la Bursa, care au taiat miliarde de euro din valoarea companiilor listate si sunt pe cale sa indeparteze de pe piata de capital si putinii investitori locali.

Ministerul de Finante a anuntat ca titluri de stat cu o valoare totala de peste 2,2 miliarde euro vor fi listate pe Bursa de la inceputul saptamanii viitoare, in plan fiind si listarea obligatiunilor ipotecare. Reprezentantii ministerului spun ca momentul listarii titlurilor de stat a fost “urgentat” pentru a da stabilitate pietei de capital intr-o perioada in care bursa se afla in picaj. “Piata titlurilor de stat, care are o evolutie in baza unor reguli proprii, poate deveni un element de stabilitate mai ales intr-o astfel de perioada marcata de turbulente. Am urgentat momentul listarii tocmai ca prin autoritatea pe care o avem sa dam un apel clar de incredere in Bursa de Valori”, a declarat ieri Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, cu ocazia anuntului oficial al listarii titlurilor de stat pe Bursa.

Reprezentantii statului au oferit, totodata, estimari privind cresterea economica din primul semestru si nivelul la care ar putea ajunge investitiile straine directe in acest an, pentru a sublinia ca bursa a avut, in primele sase luni, o evolutie care nu a tinut cont de cea a economiei in ansamblu.

Vosganian a estimat cresterea economica din primul semestru la 8%, in usoara scadere fata de nivelul de 8,2% din primul trimestru, dar peste cresterea de 5,9%, din primele sase luni ale anului trecut. Ministrul finantelor a estimat, totodata, ca investitiile straine directe ar putea depasi, in acest an, pentru prima oara pragul de zece miliarde euro, dupa ce in primele cinci luni ale anului s-au cifrat la 4,2 miliarde euro, aproape dublu comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Business Standard