Procentul contestarii licitatiilor pentru constructia celor 32 de spitale in valoare de 3,5 miliarde de euro a crescut de la 50%, in urma cu o luna, la mai bine de 75%.

Motivele: organizarea haotica si incercarea silentioasa de impunere a castigatorilor. Constructorii care participa la licitatii sustin ca valorile spitalelor sunt subevaluate afirmand ca posibilitatea legala ca valoarea totala a spitalelor sa creasca cu 50% pana la incredibila suma de cinci miliarde de euro - platiti din bani publici - prinde contur de certitudine. Spitalele lui Nicolaescu creeaza probleme incepand de la dimensiunea pantagruelic-ceausista si terminand cu infuziile de incorecti- tudine a licitatiilor de atribuire a contractelor.

Crestere cu 50% a facturii spitalelor

Cel mai mare contract pe bani publici de dupa ’89 - constructia a 32 de spitale pentru 3,5 miliarde de euro - risca sa isi depaseasca cu mult valoarea anuntata initial, chiar cu pana la 50%, ajungand sa atinga nebanuita suma de cinci miliarde de euro. Aceasta in conditiile in care a fost „maturat“ de un singur ciclu electoral, iar posibilitatea ca viitorul guvern prin renegocieri, asa cum s-a intamplat in cazul Bechtel, sa fie „nevoit“ sa urce valoarea acestui contract cu inca alte cateva miliarde de euro.

Majoritatea constructorilor care participa la licitatii sustin ca valoarea spitalelor este subevaluata si ca „doar in cazul celor cativa avizati“ se poate ca ofertele de constructie sa se plieze pe cele prevazute in Caietele de Sarcini intocmite de specialistii din Ministerul Sanatatii. Cel mai clar caz de „oferta avizata“ a fost inaintat de grecii de la Aktor care au reusit o performanta greu de egalat: sa liciteze cu doar doi bani (2.000 de lei vechi) sub valoarea de oferta inaintata de Ministerul Sanatatii pentru spitalul de urgenta de la Iasi. Valoarea spitalului de la Iasi este de aproximativ 719 milioane de lei.

Financiarul