Seful grupului care detine BCR spune ca trebuie terminata “porcaria” cu creditele in monede exotice. In goana lor dupa clienti, bancile uita sa mai verifice cat de riscante sunt creditele date. Foamea bancilor comerciale din Romania, straine sau locale, de a acorda credite populatiei este de nestapanit.

Daca in alte state bancile straine sunt mai atente la conditiile de obtinere a creditului, in Romania, pe primul loc, in cele mai multe cazuri, este cresterea cotei de piata, considera Andreas Treichl, presedintele bancii austriece Erste, care detine BCR, cea mai mare banca din Romania.

„In Romania sunt inca multe banci care alearga dupa cota de piata, pompand bani in buzunarele romanilor, intr-un mod… nu vreau sa zic iresponsabil, dar aproape iresponsabil“, a declarat el.

Dupa parerea lui, faptul ca in Romania activeaza banci de renume international nu se vede. Pentru ca Romania nu este una dintre prioritatile acestora, desi pe plan local conducerea acestor banci este foarte bine pregatita. El a subliniat ca nu e nimic rau in stimularea creditarii, in consum, insa trebuie evitat momentul in care oamenii sunt prea indatorati pentru a putea plati datoriile la banci.

Intrebat ce parere are despre intentia BNR de a limita creditarea prin introducerea de noi norme, Treichl a declarat ca este perfect normal ca o banca centrala sa faca tot posibilul pentru a asigura stabilitatea economica, mai mult decat atat, aceasta este chiar obligatia institutiilor care reglementeaza piata creditarii. In ceea ce priveste apetitul romanilor pentru imprumuturile in monede “exotice”, cum ar fi francul elvetian sau yenul japonez, Treichl a fost mai mult decat clar: „Trebuie sa se termine odata cu porcaria creditelor in franci elvetieni, euro este suficient si chiar este nevoie de finantari in euro”.

Profit in Romania, faliment oriunde in alta parte

Daca bancile sunt mai putin severe in acordarea creditelor din cauza concurentei, efectul aceleiasi concurente insa este inexistent cand vine vorba despre transparenta comisioanelor sau a dobanzilor practicate. Recent, Santiago Pardo Jime­nez, partener in cadrul firmei de audit si consultanta Deloitte pe regiunea balcanica, a avut o pozitie si mai dura decat a presedintelui Erste fata de bancile din Romania, pe care le-a pus la colt. El a declarat pentru Business Magazin ca bancile de la noi sunt in epoca de piatra. Ca daca ai lua o banca de la noi, asa cum e ea, si ai duce-o in Spania, ar da faliment in maximum sase luni.

Pardo a spus ca in Romania transparenta contractelor de credit este mult mai mica decat in statele dezvoltate, in timp ce politica de aplicare a comisioanelor este si ea, pe cat posibil, ascunsa de o prima privire pe contract.

Integral in Gandul