Dupa o fuziune accelerata de scumpirea petrolului, britanicii si spaniolii ar putea pune bazele celui mai mare operator aerian de pe continent. Fuziunea dintre British Airways (BA) si spaniolii de la Iberia ar putea da nastere celui mai mare operator aerian de pe cerul Europei. Cu peste 60 de milioane de pasageri transportati anual, BA-Iberia i-ar lasa cu mult in spate pe germanii de la Lufthansa, francezii de la Air France- KLM si pe britanicii de la Ryanair.

Seful BA, Willie Walsh, a declarat ca fuziunea va ajuta cele doua companii sa supravietuiasca in actualul context economic caracterizat de cresterea accelerata a pretului combustibilului.

„Consolidarile generate de fuziuni sau preluari au devenit esentiale in actualul context economic“, a declarat Walsh, citat de BBC. Posibila fuziune dintre britanici si spanioli este binecuvantata de actionarul principal al Iberia, banca CAJA Madrid, in conditiile in care compania din Madrid a pierdut in primele trei luni ale anului 28 milioane de euro.

Britanicii de la BA au anuntat ca 2008 va fi primul an fara profit, mai ales ca deschiderea Terminalului 5 de pe aeroportul londonez Heathrow s-a dovedit un total esec. O posibila fuziune va duce la economii importante prin impartirea cheltuielilor cu intretinerea avioanelor, combustibilul si achizitia de noi aeronave. Daca se va decide reducerea zborurilor dintre Marea Britanie si Spania, noua companie BAIberia ar putea opera reduceri masive de personal, anunta cotidianul britanic „The Times“.

Integral in EvZ