Pierderile uriase suferite de cele mai mari banci din Elvetia in urma crizei financiare, dar si acuzatiile de evaziune fiscala au lezat credibilitatea sectorului

Analistii sustin ca sectorul bancar elvetian este acum un simbol al lacomiei si exceselor.

Timp de mai bine de 200 de ani, sectorul bancar elvetian a fost recunoscut drept unul dintre cele mai serioase si sigure sisteme financiare, relateaza "MoneyWeek". Cu toate acestea, grupul UBS, care era cea mai mare banca europeana, s-a transformat in cea mai mare victima a crizei creditelor ipotecare din SUA.

Mai grav decat criza financiara

Anul trecut, pe data de 1 octombrie, UBS anunta o expunere la piata americana a creditelor ipotecare de patru miliarde de dolari. Cateva luni mai tarziu, pierderile bancii elvetiene se ridicau la 34 miliarde de dolari. Si cum nu ar fi fost suficient, la inceputul lunii trecute, UBS a raportat ca se asteapta la noi pierderi de pana la 7,5 miliarde de dolari, scrie "Financial Times".

O ancheta referitoare la cauzele care au dus la pierderi atat de mari arata ca banca elvetiana a ignorat in mod repetat avertismentele legate de investitiile cu grad ridicat de risc de pe piata americana, relateaza "The Telegraph". Raportul arata ca UBS cunostea nivelul ridicat de risc al investitiilor inca din anul 2004. Cu toate acestea, a continuat sa cumpere astfel de active.

In plus, acuzatiile legate de evaziune fiscala pentru care este investigat grupul bancar elvetian zdruncina si mai mult credibilitatea sectorului financiar al tarii. Analistii sunt de parere ca pentru o tara care "traieste" practic de pe urma bancilor, o reputatie negativa este o lovitura mai mare decat efectele crizei creditelor ipotecare din SUA, relateaza BBC.

Integral in Adevarul