La startul competitiei pentru administrarea activelor de aproape patru miliarde de euro ale Fondului Proprietatea (FP) s-au aliniat 28 dintre cele mai mari banci de investitii din lume.

FP, creat pentru a putea despagubi persoanele care si-au pierdut bunurile in timpul comunismului si nu pot fi despagubite direct, prin retrocedarea acestora, urmeaza sa fie listat pe bursa locala la inceputul anului viitor, administratorul urmand sa fie decis, prin licitatie, in luna noiembrie.

Motivele atractivitatii sunt activele consistente, de circa 3,8 miliarde de euro la ultima evaluare, si faptul ca detine pachete substantiale in unele dintre cele mai mari companii din Romania, printre care se numara Petrom, Posta Romana, complexurile energetice Rovinari si Turceni, Transgaz, Transelectrica sau Hidroelectrica. Printre criteriile de selectie a bancilor interesate sa se ocupe de administrarea FP era subliniat faptul ca doritorii trebuie sa faca dovada faptului ca au administrat fonduri de investitii cu active de cel putin patru miliarde de euro, adica putin mai mult decat valoarea Fondului la sfarsitul anului trecut.

Lista bancilor interesate sa administreze FP cuprinde cele mai mari nume din lume, cand vine vorba despre banci de investitii: Morgan Stanley, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan sau Deutsche Bank. In lista cu 28 de cereri de participare la licitatie se gasesc si grupuri financiare puternice care sunt deja prezente pe piata locala, cum ar fi Societe Generale, care detine BRD; Allianz, ING, Raiffeisen, OTP sau BCR, care apartine grupului austriac Erste. Dupa pierderile de miliarde de euro datorate crizei americane si care a dus la caderea capetelor unora dintre cei mai importanti bancheri ai lumii, bancile considera administrarea FP o gura de oxigen.

Gandul