Romania poate face cartile in energia electrica din Balcani, deoarece are potential de export pe termen lung si dispune de una dintre cele mai moderne retele de transport din Europa.

Pentru a deveni si a se mentine un jucator regional important, Romania trebuie sa investeasca doar in doua directii aproximativ 20 miliarde de euro in urmatorii 13 ani, suma echivalenta cu aproape o cincime (17,2%) din produsul intern brut (PIB) al anului trecut. Aceste avantaje, scose in evidenta ieri de un raport al analistilor de la Erste Bank, pot fi spulberate de problemele sistemului, cum ar fi lipsa de transparenta sau secretele ce acopera informatiile privind negustorii de energie ori preturile la care ei cumpara si vand energia. Mai mult, nu cunoastem preturile la care este exportata energia electrica.

"Nu stim exact cu cat pleaca energia din tara. stim la cat se poate vinde", spune Jean Constantinescu, presedintele Institutului Roman pentru Energie (IRE). El spune ca in piata spot romaneasca preturile oscileaza intre 35 si 50 euro/MWh, in timp ce in Grecia preturile se misca pe culoarul 70-80 euro/MWh. si in Cehia preturile energiei electrice sunt mai mari pe pietele spot, osciland intre 50 si 60 euro/MWh.

"Si ce daca creste pretul?"

In plus, Romania a abandonat strategia anterioara, de privatizare a companiilor producatoare de energie electrica de dragul crearii unei companii nationale pe osatura Electrica. Toti specialistii domeniului sunt framantati de chestiunea companiei nationale, proiect promovat de AVAS, care a impartit lumea energiei in doua tabere.

Cei care sustin proiectul spun ca Romania va intra in lumea buna si va avea forta sa cumpere firme in alte tari. "In Europa e loc pentru doua sau cinci companii", spune Catalin Stancu, director la Electrica. Oponentii avertizeaza ca se va crea o structura de monopol, neagreata de Uniunea Europeana, care va urca preturile. "si ce daca cresc preturile? Avem alte avantaje", a replicat reprezentantul Electrica.

Constantinescu spune ca Romania ar trebui sa privatizeze companiile energetice, deoarece investitorii straini au si banii pentru investitii, si tehnologia necesara. "Hidroelectrica solicita studiul realizat de divizia de consultanta din Budapesta a KPMG, care sustine infiintarea companiei integrate de electricitate. Nu stim pe ce baza a fost facut, atat timp cat noua nu ni s-au cerut nici un fel de informatii despre situatia companiei Hidroelectrica", a spus George Asan, director la Hidroelectrica, la un seminar pe teme energetice.

Romania Libera