Cea mai mare tranzactie cu actiuni Fondul Proprietatea. Un grup american a cumparat aproape 3% din cea mai mare afacere a momentului. Un vehicul de investitii al unei companii cu sediul in New York, Cartesian Group, a preluat un pachet de 2,85% din actiunile Fondului Proprietatea (FP), ce valoreaza circa 100 milioane de euro, devenind astfel unul dintre cei mai mari actionari ai acestuia, conform informatiilor de la Adunarea Generala a Actionarilor FP, desfasurata la finalul saptamanii trecute, scrie Ziarul Financiar.

Dupa 20 de ani de intrerupere, Irakul reia exploatarea de petrol. Irakul a anuntat ca va relua exploatarea zacamintelor imense de petrol dupa 20 de ani de intrerupere sub regimul lui Saddam Hussein. Oficialii tarii au anuntat ca rezervele sunt estimate la aproximativ 115 miliarde de barili, insa expertii din domeniu sunt de parere ca acestea sunt de doua ori mai mari, scrie Capital.

Isarescu ingroapa Becali Bank. Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a respins autorizarea bancii lui Gigi Becali. BNR nu a facut inca un anunt oficial, iar patronul Stelei se plangea vineri ca e dus cu vorba. Infiintarea bancii lui Gigi Becali, "Becali Bank", a fost respinsa de Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), informeaza Mediafax, stire pe care ne-au confirmat-o si sursele noastre din BNR. Cunoscutul om de afaceri anuntase inca de la sfarsitul anului trecut ca a depus documentatia la BNR in vederea primirii autorizatiei pentru "Becali Bank" si isi exprimase speranta ca banca si-ar putea deschide portile inca de la inceputul acestui an, sediul central urmand a fi la palatul din Aleea Alexandru, scrie Ziua.

O noua piata in pensiile private: fondurile de plata. Plata pensiilor private se va face prin intermediul unor fonduri distincte de cele care functioneaza deja si care ar urma sa se infiinteze dupa adoptarea legii privind plata pensiilor, la sfarsitul lui 2009, a declarat pentru Business Standard presedintele Comisiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea. In acest fel, va apare un nou segment pe piata pensiilor private, scrie Business Standard.

Salariile din invatamant si sanatate, in top cinci cresteri. Salariile din sanatate si invatamant sunt in top cinci cresteri salariale in iunie 2008 fata de iunie 2007, conform datelor INS, recuperand astfel din diferenta pe care o au fata de salariile din administratie si salariul mediu pe economie. Astfel, salariile din sanatate si asistenta sociala au crescut cu 53% in ultimul an, iar cele din invatamant cu aproape 40%, fata de o crestere a salariului mediu net de 24%, anunta Ziarul Financiar.

Totul despre Chevrolet Volt, sportiva electrica. ABC News face un portret complet al primei sportive 100% electrice din lume, Chevrolet Volt. Nu ratati filmul pe Automarket.ro

Un nou telefon pretios de la Amosu: Nokia 5310 Xpress Swarovski. Se pare ca gadgeturile „pretioase” au devenit o adevarata moda, iar designerul Amosu transforma orice telefon mobil intr-o adevarata opera de arta. Acest lucru s-a intamplat si cu terminalul Nokia 5310 Xpress Music care a primit o serie de pietre pretioase pentru a atrage cat mai multi cumparatori. Terminalul a fost incrustat cu 364 de cristale Swarovski si a fost lansat sub brandul Kamson Diamonte. Pretul sau este insa pe masura: 1.380 de dolari sau 719,99 de lire, scrie Capital.

HSBC investeste, iar Lloyds si El Corte Ingles ne analizeaza. HSBC investeste, Lloyd’s si El Corte Ingles ne au in vedere. Un fond de investitii al HSBC, unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume, a cumparat luna trecuta complexul comercial Expo Market Doraly pentru aproape 70 milioane de euro. Pe de alta parte, lantul spaniol de centre comerciale El Corte Ingles, dar si compania britanica de asigurari Lloyd’s intentioneaza sa intre pe piata romaneasca, scrie Finaciarul.

Investitorii, aproape disparuti de pe lista cumparatorilor de locuinte noi. Ponderea locuintelor noi achizitionate ca investitie in Romania a scazut anul acesta de pana la 5 ori, ca urmare a crizei financiare globale, dar si a stagnarii pietei, au spus analistii imobiliari. Analistii imobiliari au explicat de ce a scazut numarul investitorilor si cine sunt cei care au ramas inca pe piata, scrie DailyBusiness.ro

Automarket a testat noul Mitsubishi Lancer. Mitsubishi Lancer 2.0 litri 140 CP diesel nu este o bestie inchinata circuitului, dar este un sedan cu un look sportiv. Acum aproximativ o luna am testat la Barcelona noul Mitsubishi Lancer Ralliart . Plecand de la aceasta experienta, mai mult decat placuta, am recurs la un nou test-drive in gama nipona: noul Lancer punct. Pentru a diversifica un pic lucrurile, Automarket a testat versiunea diesel a celebrului sedan, echipata cu motorul de 2.0 litri si 140 CP.

Paradox in panificatie: graul se ieftineste, painea se scumpeste. Producatorii acuza procesatorii ca folosesc grau la costuri tot mai mici, dar mentin ridicate preturile produselor finite. Procesatorii sustin ca painea de acum inca se mai fabrica din graul vechi, de anul trecut, pe care l-au cumparat la preturi ridicate. Producatorii agricoli si procesatorii reaprind controversele care se tes in jurul pretului graului. Conducerea Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPAR) sustine ca procesatorii le ofera producatorilor circa 0,35 lei pe kilogramul de grau fata de aproximativ 0,9 lei cat ofereau in primavara, insa pretul painii se metine la fel de ridicat, scrie Adevarul.

Casele se vand si pe YouTube. Agentii imobiliari din toata lumea aleg sa-si promoveze proprietatile pe site-uri precum YouTube, care nu sunt dedicate tranzactiilor imobiliare, dar au multi vizitatori. Proprietati din toata lumea pot fi vizitate din fata calculatorului. Internetul devine un instrument din ce in ce mai utilizat de actorii de pe piata imobiliara. Traditionalele site-uri de promovare a ofertelor nu mai sunt insa la mare pret. Agentii companiilor imobiliare din toata lumea decid sa promoveze produsele pe site-uri care au multi vizitatori. Asa s-a ajuns la YouTube, loc dedicat in general amatorilor de divertisment, scrie Cotidianul.

Sudul Moldovei plateste cele mai scumpe gaze. Incepand cu 1 iulie, gazele naturale nu se mai factureaza in modul clasic, in functie doar de cantitatea consumata, ci a fost introdus parametrul de calitate, exprimat, pe facturi, in unitati energetice, respectiv kilowati/ora (kWh). Cu toate ca aceasta modificare nu a fost obligatorie pentru conformarea la normele europene, valorificarea consumului in functie de calitatea produsului este incurajata in spatiul comunitar. Formula de calcul este mai complicata pentru consumatorul casnic. Astfel, volumul de gaze utilizate, exprimat in metri cubi, este inmultit cu puterea calorifica, indicator care arata calitatea gazelor, pentru a se stabili consumul final facturat. Cele mai mari puteri calorifice au fost stabilite pentru zonele din sudul Moldovei, respectiv judeţele Galaţi, Brăila, Vrancea sau Buzău, iar cele mai mici se găsesc în centrul ţării, în Prahova, Braşov, Covasna şi Sibiu, informeaza EVZ.

Nutreturile din plante modificate genetic pot elimina criza din sectorul zootehnic. Crescatorii de vite din Spania denunta criza din sector. Ei spun ca exista un faliment tehnic dupa ce, numai in primele sase luni ale anului, productia a scazut cu 20%. Pentru a depasi problemele cu care se confrunta, crescatorii de vite doresc sa le fie permisa utilizarea de materie prima obtinuta din organisme modificate genetic (OMG), considerata nepericuloasa de catre Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor si a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pentru ca produsele lor sa fie acceptate pe piata europeana, scrie Gardianul.