Seful celui mai nou jucator de pe piata brokerajului vorbeste despre diferentele imense dintre Romania si piete precum Germania, Anglia si chiar Cehia sau Polonia.

Creditul in monede exotice poate fi considerat mai sigur decat cel in euro, sustin reprezentantii companiei de brokeraj Ipoteci Direct. De fapt, spune directorul general Vlad Ardeleanu, francul elvetian poate fi catalogat cu greu ca o moneda exotica din moment ce variatiile acestuia in raport cu alte valute sunt aproape de neglijat. „In Polonia, de exemplu, creditul in franci elvetieni l-a depasit pe cel in euro, iar imprumuturile in yeni japonezi au o dinamica importanta. Nu am simtit motive de ingrijorare in acest sens in Polonia. De altfel, yenul este la mare cautare si in alte tari”, a spus Ardeleanu.

Principalul avantaj al imprumuturilor in franci este dobanda redusa. „In contextul in care la un credit ipotecar pe termen mai lung costurile totale sunt extrem de importante, francul elvetian poate fi o varianta extrem de avantajoasa. De fapt, in ciuda crizei, o analiza pe care am facut-o arata faptul ca francul elvetian nu a oscilat aproape deloc in ultimul an in raport cu alte monede”, explica Raluca Dobre, analist financiar la Ipoteci Direct.

Integral in Cotidianul