Noul regulament privind acordarea creditelor catre persoanele fizice, pregatit de BNR, ar putea determina o scadere a vanzarilor din piata auto, deoarece multi cumparatori nu vor face fata restrictiilor, estimeaza pentru DailyBusiness.ro jucatorii din piata auto. Dealerii sunt mai optimisti si considera ca "se vor gasi portite" pentru a mentine cresterea pietei. Banca Nationala a Romaniei (BNR) va impune bancilor, din aceasta vara, sa acorde cu mai multa atentie credite persoanelor fizice, in conditiile in care consumul a ajuns la valori ce pot dezechilibra economia.

In esenta, imprumuturile vor fi acordate numai pe baza veniturilor inregistrate la fisc in anul precedent, plus un procent de 20-40% din veniturile din acest an. In plus, pentru a putea lua credite, romanii vor trebui sa treaca printr-un stress test, pentru ca bancherii sa se dumireasca daca viitorii clienti au capacitatea mentala de a plati ratele la banca in cea mai proasta situatie, atunci cand raman fara bani sau creditul se scumpeste foarte mult.

Normele BNR, ce vor fi publicate in maxim doua saptamani si aplicate cel mai probabil din luna septembrie, starnesc destul de multa ingrijorare in piata auto, unde conform statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), cel putin 60% dintre automobile sunt cumparate in rate sau leasing.

"Vanzarile de automobile se vor reduce cu siguranta", estimeaza Constantin Stroe, presedintele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania.

Integral in DailyBusiness