Peste 8.000 dintre salariatii Bancii Comerciale Romane (BCR) care protesteaza de miercuri fata de politica de personal impusa de patronii austrieci intra astazi in a treia zi de greva japoneza. Desi sindicalistii au anuntat initial ca protestul va dura trei zile, este posibil ca angajatii sa poarte banderolele albe si saptamana viitoare.

“Urmeaza sa ne consultam cu membrii de sindicat si sa decidem pasii urmatori. Dar nu se pune in discutie declansarea unei greve generale”, ne-a declarat Ciprian Ionescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Independente din BCR. In cele doua zile de protest care au trecut, intre sindicate si oficialii bancii nu au existat discutii, desi, cel putin pe hartie, ambele parti s-au aratat deschise dialogului.

“Oficialii BCR au comunicat ieri ca asteapta un raspuns de la noi. Nu stiu ce raspuns asteapta, din moment ce nu ne-au trimis nici o propunere, ci au preferat, in ultima perioada, sa evite sindicatul si sa vorbeasca direct cu angajatii”, a mai precizat liderul sindical. Pe de alta parte, acesta sustine ca, desi au fost inregistrate cateva situatii neprevazute, per ansamblu protestul s-a derulat pana acum fara probleme.

Nici publicul si nici angajatii n-au avut de suferit in urma grevei japoneze de la BCR. Nemultumirile principale ale salariatilor bancii sunt legate de programul de lucru in unitatile centrale si teritoriale care, spun ei, “ii priveaza de viata sociala si familiala”, precum si de neplata orelor suplimentare.

Integral in Gardianul