Romania a primit 560 milioane de euro, prima transa de fonduri UE pentru dezvoltare rurala. Autoritatile au selectat aproape 700 de proiecte eligibile aferente sesiunilor din martie si aprilie.

Pentru finantarea proiectelor contractate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), Romania a primit deja prima transa de fonduri UE pentru dezvoltare rurala, in valoare de circa 560 milioane de euro. Suma reprezinta un avans de 7% din totalul alocat pana in 2013 pentru finantarea proiectelor. Banii vor fi utilizati pentru activitati specifice, precum realizarea de plati in cadrul proiectelor selectate la finantare, acordarea subventiilor pentru zonele montane defavorizate, masura de asistenta tehnica etc.

Marian Dobrila, director executiv al Asociatiei Consultantilor Romani in Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE), apreciaza ca astfel, datorita numarului mare de proiecte depuse conform cerintelor de eligibilitate, "gradul de absorbtie a fondurilor europene pe PNDR este de asteptat sa fie de 100%" .

Programul National de Dezvoltare Rurala a fost avizat de Comisia Europeana in luna februarie a acestui an, iar investitorii au putut depune proiecte incepand din luna martie. Totusi, contractele de finantare pot fi semnate numai dupa aprobarea oficiala a programului, care a venit pe 16 iulie, dupa realizarea unei proceduri parlamentare pentru redistribuirea bugetului alocat Romaniei in 2007 catre ceilalti ani de desfasurare a programului.

Integral in Romania libera.