Datorita monopolurilor conferite de lege ies profituri mari si la loterie, si la posta si la imprimerie. Statul roman privit ca actor economic scoate bani frumosi din majoritatea afacerilor pe care le deruleaza prin intermediul companiilor aflate in portofoliul sau. Cele mai mari profituri vin din domeniul energetic pentru ca detine inca monopolul productiei de electricitate sau controleaza aproape jumatate din productia de gaze.

In plus, statul detine capitalul majoritar si la operatorii nationali de transport electricitate si de gaze naturale, Transelectrica si, respectiv, Transgaz. De asemenea, statul roman beneficiaza de monopolurile conferite prin lege in ceea ce priveste unele segmente din loterie, posta sau imprimerie, fapt ce conduce la activitati profitabile si in aceste activitati.

Cea mai profitabila companie cu capital majoritar de stat este producatorul de gaze naturale Romgaz. Anul trecut a obtinut un rezultat net de 152,6 milioane de euro iar la jumatatea acestui an a inregistrat 77,6 milioane de euro.

Integral in Gandul.