Turismul montan a luat „crema“ destinatiilor preferate de romåni in aceasta vara, arata datele preliminare ale Federatiei Patronatelor din Turismul Romånesc (FPTR). Potrivit acestora, påna la sfårsitul sezonului sunt asteptati in capacitatile de cazare din intreaga tara aproape 5 milioane de turisti romani.

“Apetitul romanilor pentru destinatii interne este in crestere si asta se datoreaza mai multor factori: efortul investitional al proprietarilor de hoteluri pentru ridicarea standardului unitatilor de cazare si cresterea calitatii serviciilor; stabilitatea economica si politica si o stabilizare a nivelului de trai al romanilor; conditiile meteorologice favorabile din ultima perioada. Alte cauze sunt activitatea de promovare a organizatiilor neguvernamentale si programele speciale initiate de organizatiile patronale din turism, menite sa prelungeasca perioada de sezon, cum ar fi: „O saptamana la mare“, „O saptamana la tara“ sau „Sanatate pentru toti“, arata un comunicat al FPTR, remis redactiei.

Potrivit documentului, cresterile nu sunt totusi cele asteptate in turismul intern, in special din vina autoritatilor centrale, care nu au o politica de promovare a destinatiilor interne, nu fac investitii in infrastructura de transport si nu au initiative de imbunatatire a legislatiei din domeniu. In plus, nu exista un program national de crestere a calitatii serviciilor si nici activitati de indrumare, ci numai de control. Totodata, se incurajeaza prin indiferenta turismul la negru, statul devenind complice la evaziunea fiscala.

Integral in Gardianul