Administratia Fondului de Mediu a colectat in iulie, din taxa, o valoare record, iar producatorii cred ca invazia second-hand nu se va opri aici.

Incasarile din taxa auto in luna iulie au depasit orice asteptari. Chiar daca valoarea taxei a scazut pentru aproape toate masinile, mai putin pentru cele noi, infuzia de autoturisme second-hand inregistrata in iulie a facut ca incasarile din taxa auto sa fie de peste 42 milioane de euro (148,6 milioane de lei). Acest lucru, in conditiile in care guvernul si-a planificat pentru acest an incasari de 230 milioane pentru taxa auto.

Potrivit datelor Directiei Regim Permise, in luna iulie, imediat dupa intrarea in vigoare a noii forme a taxei pentru prima inmatriculare, zeci de mii de masini second-hand au fost aduse din afara tarii. Mai mult, in iulie, pentru prima data in istorie, inmatricularile de masini rulate au depasit numarul inmatricularilor de autoturisme noi.

Vanzarile de autoturisme noi, in picaj

In primele sase luni, la buget au venit, din taxa auto, aproximativ 50 milioane de euro. Seful Administratiei Fondului de Mediu, Mihai Toti, sustine ca in lunile urmatoare nu vor mai fi incasari la fel de mari.

„Toata lumea a asteptat luna iulie, pentru a intra in vigoare noua taxa auto, si estimam ca, in lunile viitoare, incasarile din taxa se vor reduce la jumatate“, ne-a declarat Toti. Banii din taxa vor fi folositi in acest an pentru programul „Rabla“ si pentru alte programe de mediu.

Integral in Evenimentul Zilei