Salariul angajatilor din sales&marketing variaza intre 600 de euro, pentru nivel entry, si 6.000 de euro, pentru top management, iar domeniile unde acestia sunt cel mai bine recompensati sunt FMCG, banking si farma.

Domeniile in care salariile sunt sub media din piata - atat pentru vanzari, cat si pentru marketing - sunt cele tehnice (industria grea si industria usoara) si anumite servicii - marketing research, advertising, consultanta PR, consultanta HR. Diferentele salariale se datoreaza mai ales rezultatelor obtinute, comisioanele din sales&marketing putand duce insa castigurile unui simplu angajat peste cele ale managerilor, spun specialistii in resurse umane. “Pachetul salarial al unui angajat in vanzari poate concura cu un salariu de middle - top management. Acest lucru se datoreaza in primul rand comisioanelor. Candidatii cunosc situatia din piata si speculeaza acest lucru - isi negociaza un comision cat mai avantajos”, spune Adina Saulea, consultant in cadrul companiei de recrutare Hudson.

Potrivit acesteia, nivelul salarial depinde si de caracteristicile companiei - astfel, in cazul unei companii in care marketingul este esential, iar dimensiunea si importanta proiectelor de marketing influenteaza vanzarile si profitul, candidatii doriti vor proveni dintr-o companie similara, cu experienta, responsabilitatile si rezultatele apropiate de ceea ce isi doreste angajatorul, pachetul salarial oferit fiind pe masura.

Integral in Business Standard