Renault este considerat in prezent constructorul cu cea mai sigura gama de modele deoarece majoritatea au reusit sa obtina 5 stele la testele EuroNCAP. Testele frontale efectuate se desfasoara la o viteza de 64km/h. Organizatorii testelor ADAC din Germania au vrut totusi sa afle ce se intampla daca viteza este ridicata cu numai 16km/h, la 80km/h si, in consecinta, au testat Renault Laguna sedan, una dintre masinile cu rezultate de top la aceste probe. Rezultatele sunt surprinzatoare!

In urma cresterii cu numai 16km/h, zona de impact a fost nevoita sa absoarba cu 50% mai multa energie, ceea ce a dus la depasirea capacitatii de disipare a acesteia. In acest caz, riscul de accidentare a ocupantilor habitaclului, in special a soferului, a crescut ingrijorator de mult. Testul a demonstrat ca pieptul soferului a intrat in impact direct cu volanul, desi purta centura de siguranta iar airbagul a functionat normal. De asemenea, elementele bordului au fost impinse catre genunchii soferului, prezentand un grad mare de risc.

Pasagerul din dreapta soferului a suferit o lovitura la cap, ciocnindu-se de plansa de bord, in conditiile in care era asigurat cu centura de siguranta iar airbagul s-a deschis in timp util. Dar confectionarea bordului din materiale plastice mai moi a redus puterea impactului cu capul pasagerului. In ceea ce priveste ocupantii locurilor din spate, un asemenea impact a prezentat un risc mare de ranire grava a copiilor aflati pe scaunele speciale fixate pe bancheta din spate, in primul rand din cauza vitezei la care are loc testul.

Integral pe StiriAuto.ro