Presedintele casei de brokeraj WBS Holding, Cristian Sima, sustine ca CNVM ar trebui sa cerceteze daca unii brokeri nu au profitat financiar de caderea BVB, vanzand contracte futures pe diferite actiuni la Sibiu. Brokerii pot folosi informatiile privilegiate pentru a face bani cand bursa pica.

Potrivit presedintelui WBS Holding, Cristian Sima, chiar si pe o piata in cadere, asa cum este BVB, se pot face bani daca dispui de anumite informatii privilegiate. Iar cei care au acces la aceste informatii sunt brokerii. „Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) ar trebui sa cerceteze ce brokeri au facut bani la Sibiu in aceasta perioada de criza. Ganditi-va ca un mare investitor vine la tine ca broker si-ti spune sa vinzi unu-doua milioane de actiuni pe un anumit emitent, sa zicem SIF Oltenia. Pai, in acest caz, ca broker, ca sa faci si tu un banut, vinzi contracte futures la Sibiu pe acel emitent.

Si cand dai drumul la unu-doua milioane de actiuni SIF Oltenia la BVB, la lichiditatea care este acum in piata, pretul scade atat la Bucuresti, cat si pe piata futures la Sibiu. Iar apoi rascumperi contractele futures vandute la Sibiu la un pret mai jos. Si uite asa pot face brokerii sau cei care detin astfel de informatii bani intr-o perioada de criza“, sustine Cristian Sima intr-un interviu acordat revistei „Investitii si Profit“, ce va fi publicat in numarul din luna septembrie.

Ca sa faci bani din caderea bursei trebuie sa fii pe pozitii de vanzare atat la BVB, cat si la Sibiu. Asta deoarece pretul actiunii de la BVB influenteaza pretul contractului futures pe acelasi emitent la Sibiu, ne anunta Teodor Ancuta, presedintele bursei din Sibiu. El sustine ca majoritatea contractelor futures la Sibiu, peste 80%, sunt pe SIF Moldova si SIF Oltenia. „Nu pot sa confirm ca brokerii s-au folosit de anumite informatii privilegiate pentru a face bani la Sibiu. Pot in schimb sa afirm ca pot juca in nume propriu. Nu este nici o restrictie in acest sens. Si, personal, nici nu cred ca ar trebui sa fie“, mai spune Ancuta.

Cotidianul