Cele mai mari 25 de companii din domeniul energetic au realizat anul trecut afaceri cumulate de peste 17,7 miliarde euro, potrivit unei analize a Business Standard. Cu afaceri de 3,68 miliarde euro, Petrom, companie petroliera aflata in portofoliul grupului austriac OMV, domina clasamentul.

Operand jumatate din rezervele de gaze naturale si integral pe cele de titei ale Romaniei, Petrom a obtinut, anul trecut, rezultate in scadere fata de 2006, influentate in mare parte de cresterea preturilor titeiului pe plan international si a costurilor de aprovizionare. “Nu ne putem astepta ca Petrom sa fie ajunsa in urmatorii multi ani de alta companie, pentru ca are acces la resurse de petrol si gaze, iar evolutia pretului petrolului din ultimii ani ii ofera un avantaj foarte mare”, a declarat pentru Business Standard analistul Aurelian Dochia.

Potrivit acestuia, si Romgaz, care exploateaza jumatate din rezervele de gaze naturale, se afla intr-o pozitie favorabila. “Rompetrol si Lukoil au rafinarii si o pozitie buna pe retail. Cele doua companii au caracteristici similare si pot concura intre ele”, a adaugat Dochia. Toti cei trei mari jucatori au inregistrat pierderi pe segmentul de rafinare. “Rafinariile se afla intotdeauna in pozitie mai expusa, in sensul ca nu pot transfera rapid la consumatorul final cresterea pretului materiei prime, ceea ce le creeaza momente de reducere a marjei de profit”, a explicat Aurelian Dochia.

Business Standard