Imobiliarii dau dovada de o imaginatie fara limita atunci cand e sa justifice scumpirile sau, in ultima vreme, stagnarile. "Preturile la materialele de constructii cresc in continuu, deci constructiile nu pot fi mai ieftine."

Chestia asta e pur si simplu falsa. Preturile materialelor de constructii se supun legii cererii si-a ofertei, la fel ca orice alta marfa. Cata vreme exista dezvoltatori hulpavi care vor plati preturi mari pe materialele de constructii gandindu-se ca oricum clientii lor finali le vor rascumpara constructia, evident ca preturile cresc. Si piata e plina de asemenea dezvoltatori la ora actuala. Majoritatea supraliciteaza pretul materialelor pentru a termina lucrarile mai repede si a reusi sa mai profite de varful bulei. Majoritatea de fapt vor crapa cu bula in brate.

Uitati-va la profitul raportat pe 2007 de firmele de ciment din Romania. Sunt profituri frumusele. Si in 2008 vor avea profituri si mai mari. Oamenii aia ar putea micsora preturile cu 20-30% fara probleme, ca tot pe profit ar sta. Dar de ce sa nu vanda umflat daca exista prosti care cumpara? Crezand, la randul lor, ca exista prosti mai mari decat ei (cumparatorii de apartamente) care le vor... rascumpara prostia.

Va veni un moment in care piata de constructii nu va mai merge asa bine. Pe cat punem pariu ca in clipa aia or sa apara oferte de genul "ia un kil de ciment si-ti mai dam unul gratis"? Dezvoltatorii inteligenti asteapta acel moment si nu se apuca sa construiasca aiurea pe varf de bula imobiliara. Acesti dezvoltatori vor intra pe piata la momentul oportun, vor cumpara materiale la preturi decente, probabil vor construi si mult mai organizat, incepand cu organizarea echipelor de pe santier si terminand cu organizarea afacerii si sa vezi minune, hocus-pocus, cum or sa reuseasca sa livreze la un pret mai mic decat preturile actuale!

Ca sa nu mai spunem de aspectul celalalt al problemei: cu ce ma rog influenteaza cresterea fier-betonului pretul apartamentelor ceausiste construite acum 30 de ani?! Si cum se pregateste un voinic de dezvoltator contemporan, d-asta din varful bulei, sa faca fata concurentei apartamentelor vechi din aceeasi zona care deja au ajuns sa coste semnificativ mai ieftin ca in urma cu 6 luni (si tot nu se cumpara, deci scaderea va continua)?

Daca vreti sa cumparati un apartament nou, intrebati-l pe dezvoltatorul dvs. preferat urmatoarea chestie: "Ok, sa zicem ca va platesc 150.000 de euro pe un apartament construit acum, pe varf de bula. Aveti vreo strategie de vanzare in cazul in care peste 1 an un apartament ceausist din zona asta va ajunge sa coste 50.000 de euro?" Daca o sa va raspunda: "Clantele de la usi sunt din aur, o sa fiti vecin de palier cu Isarescu etc." atunci e ok. Daca va da din colt in colt... fugiti.

Citeste integral si dezbate pe blogul Balonul imobiliar.