Potrivit unei hotarari de guvern, de la 1 ianuarie 2009 se va percepe o taxa de 20 de bani pentru fiecare punga nebiodegradabila, taxa care ar trebui incasata de la firmele care introduc pe piata astfel de ambalaje. Noua taxa, denumita „ecotaxa“, va fi evidentiata distinct pe documentele de vanzare, va fi varsata la Fondul pentru Mediu, iar valoarea acesteia va trebui afisata la loc vizibil, pentru informarea consumatorilor finali.

Suma aferenta taxei va fi declarata si platita lunar de catre comercianti, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea. Pentru neachitarea taxei la termen vor fi calculate majorari de intarziere conform Codului de Procedura Fiscala.

In ordonanta aprobata de guvern se arata ca „Introducerea unei taxe, denumita «ecotaxa», are rolul de a micsora consumul de astfel de ambalaje prin descurajarea distributiei gratuite a acestora si, nu in ultimul rand, de a incuraja productia de ambalaje din materiale biodegradabile sau din materiale reciclabile“.

O varianta pentru acoperirea valorii taxei ar putea fi impunerea unui pret pe sacosa de plastic, platit de clientii magazinelor mari. Ministrul mediului, Attila Korodi, a anuntat la inceputul anului ca va propune o lege prin care pungile de plastic nebiodegradabile, disponibile gratuit la comercianti, sa fie taxate „drastic“, pentru a-i determina pe vanzatori sa foloseasca ambalaje alternative din materiale biodegradabile, pentru care nu va fi perceputa nicio taxa.

Integral in Evenimentul Zilei