Grupul japonez Toyota a detronat, in prima jumatate a anului, liderul General Motors la vanzarile de autovehicule, primii zece jucatori globali comercializand in S1 26,3 milioane de vehicule, informeaza Mediafax, care citeaza agentiile straine.

In perioada ianuarie-iulie, vanzarile Toyota au avansat, in primul semestru, cu 2,2%, la 4,81 milioane de vehicule, in timp ce General Motors a raportat, pentru primele sase luni, un declin de 3% al vanzarilor, la 4,54 milioane vehicule.

Grupul german Wolkswagen a raportat, de asemenea, o crestere a vanzarilor cu 5,8%, pana la 3,266 milioane de masini, urcand pe pozitia a treia in topul mondial.

Potrivit analistilor, cresterea robusta de pe pietele emergente, precum China, Rusia, Brazilia si India, a ajutat constructori precum Toyota si Volkwagen sa depaseasca declinul pietelor din America de Nord si Europa de Vest si sa avanseze in top.

GM si Ford nu au rezistat declinului cererii de pe piata locala, cedand prima, respectiv a treia pozitie in clasamentul celor mai importanti constructori in prima jumatate din 2008.

Vanzarile Ford Motor au scazut cu 6%, la 3,217 milioane de vehicule, grupul ocupand pozitia a patra in top.

Business Standard