Desi dezvoltatorii imobiliari din Spania au mari probleme financiare pe piata de origine, necazurile par sa-i ocoleasca in Romania. Cel putin deocamdata, pentru ca riscurile la care se expun sunt blocaje in finantari viitoare si nevoia de a vinde locuintele dezvoltate mai repede decat era prevazut initial, pentru a atrage lichiditati.

Afacerile de pe pietele emergente, in special Romania, deocamdata contrabalanseaza problemele pe care acestia le au in Spania, ca urmare a prabusirii pietei de real-estate, spun specialistii in imobiliare.

Insa atitudinea bancilor este deja mai reticenta in general pe piata imobiliara romaneasca, iar dezvoltatorii imobiliari din Spania pot fi chiar mai putin convingatori atunci cand vine vorba de obtinere de finantari in Romania. Motivul? Slabiciunile de pe piata de origine.

Companiile spaniole Hercesa, Martinsa-Fadesa, Grupo Lar, Gea-Prasa, Riofisa, GTM, Gran Via si Detea sunt unii dintre cei mai importanti dezvoltatori activi pe piata imobiliara romaneasca. Dintre acestia, cele mai vizibile probleme pe piata spaniola le are Martinsa Fadesa, care are datorii de circa 5 mld. euro.

Totusi, potrivit reprezentantilor companiei, problemele din Spania afecteaza doar compania-mama, nu si subsidiarele din celelalte tari.

Vor fi cei de la Martinsa Fadesa mai dependenti de vanzarile din Romania, ca urmare a situatiei cu care se confrunta in Spania? Pablo Perez, country manager al companiei spaniole, a spus pentru DailyBusiness.ro ca unul dintre punctele forte ale Martinsa-Fadesa este diversitatea tarilor in care activeaza, care alaturi de portofoliul de terenuri detinut si de diversificarea activitatilor, le permite sa depaseasca dificultatile de pe o anumita piata, sau ale unui anumit proiect la un moment dat.

DailyBusiness