Actiunile SIF-urilor au avut ieri o evolutie spectaculoasa, uimind investitorii de la Bursa, dupa ce au crescut cu 8,5%. Pentru investitorii in SIF-uri, aceasta a fost cea mai buna zi din 3 ianuarie 2007, cand indicele BET-FI avansa cu 8,6%.

Pe de alta parte, in ultimele doua sedinte bursiere, indicele SIF-urilor s-a apreciat cu 13,3%, aducand investitorilor un randament mai mare decat dobanda la un depozit bancar pe 12 luni si anuland toate pierderile din luna august.

Potrivit datelor din piata, dobanda bancara la un depozit la termen pe 12 luni variaza intre 8% si 11,5%, sub cresterile inregistrate in ultimele doua sedinte de SIF-uri.

“Au fost doua zile cu cresteri spectaculoase. Daca reusim sa avem cateva zile cu volume precum cele de ieri, putem spune ca au venit strainii. Cred ca aceia care au acumulat in luna august asteptau o veste buna ca sa intre la cumparare mai puternic. Stirea privind cresterea economica a fost cea care i-a ajutat pe investitori sa duca SIF-urile mai sus”, a declarat Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities.

Brokerii considera ca este putin probabil ca BVB sa mai inregistreze cresteri atat de mari in zilele care urmeaza. “Zilele trecute, se discuta la unison despre cat de bune sunt preturile actiunilor de pe piata, insa primul pas nu il facea nimeni. Stirile pozitive, legate de cresterea economica a Romaniei, au avut si ele un rol in atragerea investitorilor institutionali straini, insa nu cred ca o sa mai vedem asemenea cresteri in zilele urmatoare”, a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Business Standard