La sfarsitul lunii iulie 2008, REAS a finalizat o alta analiza, complet independenta, a pietei rezidentiale primare din Bucuresti. Obiectul cercetarii a acoperit aproximativ 220 de proiecte rezidentiale, din care 180 au reprezentat esantionul de piata multifamiliala in diverse etape ale evolutiei de dezvoltare, de la proiecte aflate inca in faza de planificare la proiecte aproape finalizate.

Doar in Bucuresti au fost livrate putin peste 2.500 de apartamente si case in 2007, ceea ce nu reprezinta mult, avand in vedere intinderea considerabila a orasului si cererea relativ ridicata. In Varsovia, de exemplu, care are o marime mai mult sau mai putin egala, in 2007 au fost livrate 15.700 de apartamente si un numar de 16.200 sunt planificate pentru livrare in 2008. Situatia este diferita avand in vedere oferta actuala de locuinte scoase deja la vanzare, programate a fi finalizate intre anii 2008 si 2010, potrivit careia se poate anticipa un nivel de livrare anual de 6.000 - 8.000 de apartamente in urmatorii ani.

O tendinta semnificativa de suburbanizare merita observata in oferta de pe piata, rezultata in urma deficitului de teren construibil in intravilan, precum si in urma interesului ridicat al cumparatorilor locali pentru locuinte in afara orasului. In 2007, in judetul Ilfov, care inconjoara orasul Bucuresti au fost livrate cu peste 60% mai multe apartamente decat in capitala Romaniei. Activitatea de constructie s-a axat pe zona suburbana a orasului cu o predominanta clara pentru locatiile din nordul capitalei, cum ar fi Pipera, Voluntari, Buftea, Otopeni, Corbeanca.

Si ca numar de proiecte si numar estimat de apartamente ce urmeaza a fi livrate, zona nordica a orasului are intaietate, desi este evidenta o mutare a centrului de gravitate al activitatii dezvoltatorilor dinspre locatiile din nordul capitalei spre unele cartiere mai accesibile din apropiere de centrul orasului din partea sa vestica si estica, precum si sudica. Studiul REAS indica o adancire clara a segmentarii pietei si o largire a ofertei rezidentiale ce vizeaza potentiali cumparatori din clasa de mijloc. Unitatile cu doua sau trei camere predomina in prezent in ofertele dezvoltatorilor.

Doar 48.000 apartamente au fost livrate in Bucuresti din 1990, insemnand, in medie, 2.600 de unitati noi in fiecare an. In acelasi timp, anual sunt incheiate circa 15.000 de casatorii. Acest lucru, adaugat la deficitul actual de locuinte masurat dupa surplusul semnificativ al numarului de familii fata de stocul de locuinte existent indica faptul ca cererea fundamentala generala este extrem de ridicata si la fel de ridicat se anunta si potentialul pe termen lung al acesteia.

Capital