Tot mai multi tineri romani evita facultatile autohtone si pleaca la studii in strainatate, imediat dupa bacalaureat. Pentru a le simplifica alegerea, universitatile de prestigiu le ofera burse care, in unele cazuri, depasesc 200.000 de dolari. Pentru Ana Guiu, dorinta de a merge la studii in strainatate a aparut imediat dupa ce a intrat in clasa a IX-a la Colegiul National „Vasile Alecsandri“ din Galati.

Atunci a descoperit ca profesorii ii incurajau pe elevi sa urmeze treptele superioare de educatie la universitati de prestigiu. „Multitudinea de informatii pe care am primit-o de la profesori si de la numerosii absolventi ai liceului care se intorceau si povesteau cat de bine s-au integrat in sistemele din Germania, SUA sau Anglia, ce oportunitati exista acolo si cat de multumiti sunt de alegerea lor m-au facut sa imi doresc si eu acest lucru“, marturiseste Ana Guiu.

Iar anul acesta, dupa bacalaureat, visul ei a devenit realitate, pentru ca a fost admisa la Cornell University, una dintre cele mai vechi si mai prestigioase universitati private din Statele Unite, membra a Ivy League. Costurile pentru un an de studiu la aceasta facultate, care includ taxele de scolarizare, cazarea, masa, asigurarea medicala si cartile, se ridica la 54.300 de dolari pe an. Suma este imposibil de acoperit pentru majoritatea parintilor din Romania, dar elevii ambitiosi au invatat cum sa gaseasca si sursele de finantare.

Integral in Capital