Lupta gigantilor petrolieri din spatele procesului Romania-Ucraina de la Haga. Ucraina incepe astazi, la Haga, pledoariile orale in confruntarea cu Romania pentru delimitarea platoului continental din Marea Neagra, in subsolul caruia se afla circa 100 miliarde metri cubi de gaze naturale si zece milioane de tone de petrol. In cazul in care Romaniei ii va reveni zona disputata, tara noastra nu ar mai avea nevoie de importuri energetice timp de aproape 20 de ani. Ucraina ar epuiza aceleasi resurse in mai putin de doi ani. Gigantii petrolieri si-au ales deja favoritii in proces. Companiile petroliere British Petroleum (BP) si Royal Dutch Shell au semnat contracte de prospectiuni cu Ucraina, iar compania Total pariaza pe Romania. Compania austriaca OMV (proprietara celei mai mari companii petroliere din Romania, Petrom) a semnat deja un contract cu un consortiu format din Naftogaz Ukrainy si Chornomornaftogaz pentru a participa impreuna la licitatia pentru concesionarea respectivei suprafete, scrie Business Standard.

Vladimir Putin, fostul presedinte, actualmente premierul Rusiei, a sugerat intr-un interviu la sfarsitul saptamanii trecute ca Europa nu va putea intinde coarda in urma conflictului din Georgia, deoarece este prea dependenta de resursele energetice rusesti, scrie Ziarul Financiar.

Bucurestiul bate Sofia si Budapesta la preturile locuintelor noi. Conform oficialilor unor companii importante din Romania, precum Regatta si CB Richard Ellis-Eurisko, preturile locuintelor noi din Capitala sunt intre 1.300 si 1.500 de euro/metru patrat construit (mpc), fara TVA, in cartiere precum Titan, Drumul Taberei, Militari, Colentina si Vitan, in vreme ce in zone bine cotate precum Baneasa depasesc si 2.000-2.500 de euro/mpc. Preturile practicate sunt mai mari decat in capitalele unor tari est-europene.In cazul locuintelor noi, in Budapesta s-a ajuns la un pret mediu de 1.400-1.500 de euro/mpc, scrie Cotidianul

Se va reduce numarul de proiecte din real estate si vor aparea primele falimente. Dezvoltatorul imobiliar Willbrook Management International intentioneaza sa realizeze un parc eolian si o ferma ecologica in Dobrogea, unde a cumparat terenuri cu o suprafata de 10.000 de hectare. De asemenea, compania va construi, in Pipera, un centru multifunctional care va cuprinde locuinte, un centru de afaceri, spatii expozitionale si un hotel, investitia necesara fiind de circa 900 milioane de euro, scrie Capital.

Ce poate invata Romania din nationalizarea gigantilor americani Fannie si Freddie. Romania ar trebui sa invete din modul in care statul american a salvat companiile Fannie Mae si Freddie Mac, cei doi giganti ai sistemului ipotecar, aflati in pragul falimentului, si sa sustina mai agresiv domeniile strategice, de la agricultura, la industrie si piata de capital, declara, pentru DailyBusiness.ro, specialistii din piata.

Isarescu: Nu sunt motive solide pentru scenariul unei aterizari dure a economiei. Regimul valutar bazat pe un curs de schimb flexibil si cele sapte reprize de majorare a dobanzii BNR au limitat semnificativ riscul unei aterizari dure a economiei, insa acesta inca este prezent, cat timp se mentine un decalaj insemnat intre deficitul de cont curent si finantarea acestuia prin intrari de investitii directe, afirma guvernatorul Mugur Isarescu intr-un interviu acordat agentiei Mediafax si citat de Ziarul Financiar.

PREMIERA: Iata noul Volkswagen Golf BlueMotion! Cei de la Volkswagen se pregatesc sa adauge inca un membru familiei BlueMotion. Este vorba despre noul Golf BlueMotion, versiunea ecologica a noului hatchback, capabila sa inregistreze valori record in materie de consum si emisii pentru clasa sa. Noul Golf BlueMotion este propulsat de un motor diesel de 1.6 litri TDI cu common rail, capabil sa dezvolte 104 cai putere si un cuplu motor de 250 Nm inca de la 2.000 de rpm. Bagajul de resurse oferite de motorul de 1.6 litri ii permite noului Golf BlueMotion sa accelereze de la 0 la 100 de km/h in 11.2 secunde si sa atinga o viteza maxima de 188 km/h, scrie Automarket.

Industria auto din Romania: Cifra de afaceri cumulata de 10 mld. € in 2010. Cifra de afaceri cumulata a constructorului local Automobile Dacia si a producatorilor de subansambluri auto va depasi, in acest an, 8,5 miliarde de euro, in crestere cu aproximativ 20% fata de nivelul raportat in 2007, a declarat pentru Business Standard, Constantin Stroe, presedintele ACAROM, care detine si functia de vicepresedinte al Automobile Dacia, scrie Business Standard.

Doar 12% dintre bulgari folosesc calculatorul la locul de munca. Bulgaria este una dintre tarile aflate pe ultimele pozitii din Uniunea Europeana la dezvoltarea domeniului informatic la locul de munca. Potrivit unui studiu facut de guvernul bulgar, 12,6% dintre angajati folosesc un calculator in procesul muncii lor. Cel mai mare procent este detinut in domeniul farmaceutic, unde 66,7% dintre angajati lucreaza cu calculatorul, iar cel mai scazut in domeniul industriei textile, unde doar 5,1% au in fata un monitor, scrie Capital.

Noua Lancia Delta - 5 stele EuroNCAP. In urma testelor de siguranta recent efectuate, noua Lancia Delta, a carei lansare va avea loc in Romania in aceasta toamna, a obtinut maximum de 5 stele EuroNCAP. Pentru a atinge acest rezultat, tehnicienii italieni au realizat nu mai putin de 80 de teste de impact, 150 de simulari si circa 100 de teste pentru componente. Printre dotarile ce au contribuit la obtinerea acestui rezultat se numara cele 6 airbag-uri in dotarea standard, tetierele anterioare active, sistemul Isofix dar si un sistem ESP de ultima generatie, scrie AutoNews.