Autostrada Transilvania la finalul lui 2008: zero km. Cu o luna inainte de preconizata deschidere a primilor kilometri din autostrada Transilvania, Compania de Autostrazi nu a terminat nici exproprierile. Ca atare, nici cei 15 km care ar putea fi terminati nu vor fi accesibili. Potrivit constructorului american, lucrarile pe 2B trebuiau definitivate in proportie de 72%, insa absenta exproprierilor a facut ca indicele sa fie de doar 41%. Conform lui Bogdan Sgarcitu, director de comunicare Bechtel, intre Turda si Gilau mai sunt de expropriat 16% dintre terenurile necesare, scrie Cotidianul.

Romania cumpara F-16 noi. Romania, ca si Polonia sau Maroc, tari care s-au bazat multa vreme pe avioanele rusesti MIG-17, "cumpara acum avioane de lupta noi de tip F-16, produse de Lockheed Martin", ceea ce reprezinta o adevarata "schimbare culturala", a scris ieri cotidianul The New York Times, care citeaza surse de rang inalt din administratia americana. Potrivit NYT, anul trecut, vanzarile internationale ale Lockheed Martin s-au ridicat la 6,3 miliarde de dolari. Aceste contracte in strainatate ajuta la mentinerea in functiune a unor linii de productie precum cea a avionului F-16 sau a transportorului Boeing C-17, afirma Romania libera.

Control la Bechtel. Muncitorii romani concediati semnaleaza posibile fraude de milioane de euro Chiar daca nu vor da in folosinta nici un kilometru de autostrada, managerii firmei americane Bechtel, constructorul autostrazii Brasov-Bors, sunt platiti lunar cu zeci de mii de euro din buzunarul romanilor. Din luna iulie pana in prezent, compania Bechtel a dat afara peste 600 de muncitori romani calificati si a angajat muncitori turci fara experienta. Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Inspectoratul Teritorial de Munca si Ministerul Transporturilor vor demara un amplu control la compania americana pentru a verifica modul in care au fost platiti managerii Bechtel care lucreaza pentru autostrada Transilvania si cum sunt platiti muncitorii turci, afirma Gardianul.

Compania Alitalia se prabuseste. Compania aeriana Alitalia va anula unele zboruri din lipsa fondurilor pentru achizitia de combustibil, a anuntat administratorul guvernamental al firmei, Augusto Fantozzi, citat de BBC. Vineri, discutiile dintre sindicate si societatea de investitii care vrea sa contribuie la formarea unei noi companii aeriene, din care sa faca parte activele profitabile ale Alitalia, au esuat. Ofertele investitorilor au ramas insa in picioare, iar un verdict final va fi dat cu siguranta in zilele urmatoare, dupa alte negocieri, titreaza EvZ.

Ministerul Agriculturii resusciteaza productia bio cu bani suplimentari. Fermierii romani care practica agricultura ecologica vor primi anul viitor fonduri de 2,5 ori mai mari pentru plata la hectar si vor beneficia de un sprijin suplimentar pentru certificarea produselor bio, mai exact 50% din suma necesara. Aceste masuri sunt stipulate intr-un proiect de Hotarare de Guvern pe care Ministerul Agriculturii doreste sa il promoveze. Considerat unul dintre atuurile tarii noastre, agricultura ecologica este foarte putin atractiva pentru investitori pentru ca subventiile sunt considerate foarte mici si din cauza ca in Romania nu prea este o piata de desfacere, scrie Gandul.

Tinerii fara experienta vor 500 euro/luna in PR. Studentii aflati in primii trei ani de facultate care aplica pentru posturi in domeniul relatiilor publice si organizarii de evenimente cer salarii de cel putin 500 de euro pe luna, se arata intr-un studiu realizat de compania de PR Evolore. Potrivit studiului, 93% dintre tineri nu au experienta potrivita postului pentru care au aplicat sau nu au deloc experienta; totusi, 85% dintre acestia isi doresc un salariu de minimum 500 de euro, majoritatea explicand ca aceasta este suma cu care considera ca ar putea trai decent. Mai putin de 1% dintre cei 2.700 de tineri intervievati de Evolore au incercat sa demonstreze angajatorului la interviu ca ar putea aduce firmei mai multi bani decat salariul cerut, arata studiul, relateaza Business Standard.

Cel mai costisitor dezastru natural din istoria Americii: 100 miliarde de dolari. Se pare ca uraganul Ike, care a atins statul Texas, va provoca pagube materiale a caror valoare se ridica la 100 miliarde de dolari, apreciaza guvernatorul statului Texas, Rick Perry. Astfel, Ike ar putea deveni cel mai costisitor dezastru natural din istoria Statelor Unite, informeaza Capital.

Mercedes Fascination Concept. Cu subtile schimbari de ordin estetic si cu o noua motorizare diesel, acest concept, pregatit sa fie expus la Salonul de la Paris, prezinta cateva elemente de stil care se vor regasi pe viitoarea Clasa E de la Mercedes-Benz. Denumit Fascination Concept, noul studiu de design imbina eleganta unui coupe cu stilul practic al unui “shooting brake”. Evident, cu toate atributele unei limuzine premium, de la eleganta liniilor si pana la dotarile din interior, printre care se regaseste si un humidor pentru trabucuri, relateaza AutoNews.ro.

CV-ul unui angajat care a schimbat mai mult de 3-4 joburi in 10 ani, respins fara drept de replica pe pietele mature. In Germania sau in Marea Britanie, CV-ul unui angajat care a schimbat mai mult de 3-4 joburi in 10 ani va fi respins fara drept de replica pentru ca un astfel de "slalom" profesional este primul semn al lipsei de seriozitate si profesionalism a unui candidat. La fel procedeaza si companiile mari din India, insa din alt motiv: pe o piata cu 1,1 miliarde de locuitori si cu un salariu mediu de aproximativ doua ori mai mic decat cel din Romania, angajatorii isi permit cu o mai mare usurinta sa fie selectivi, scrie Ziarul Financiar.

Fonduri BEI de 30 miliarde de euro pentru credite catre IMM-uri. Ministrii de finante ai Uniunii Europene au adoptat sambata un program de finantare de 30 miliarde de euro, destinat imprumuturilor acordate de Banca Europeana pentru Investitii intreprinderilor mici si mijlocii in urmatorii trei ani, transmite Reuters. Oficialii au solicitat mai multe credite din partea institutiei de credit pentru IMM-uri, pentru a asigura finantarea acestor firme pe masura ce incetinirea cresterii economice ingreuneaza obtinerea de imprumuturi de la bancile comerciale, afectate de criza globala a sistemului financiar, scrie Curentul.

La anul vom lasa 33 miliarde de euro in hipermarket. Piata de retail va depasi anul acesta 28 miliarde de euro, iar anul viitor va ajunge la 33,4 miliarde de euro. Magazinele de tip discount vor reprezenta cel mai dinamic sector in urmatorii cinci ani, este de parere analistul Planet Retail, Milos Ryba. „Estimam ca valoarea pietei de retail din Romania va fi de 28,3 miliarde de euro in 2008 si de 33,4 miliarde de euro in 2009. Magazinele de tip discount vor avea cea mai mare crestere in urmatorii cinci ani, ca urmare a expansiunii retelelor Penny operate de Rewe si Plus a grupului Tengelmann, scrie Cotidianul.