Noile criterii de clasificare pot duce la retragerea statutului de statiune. Declasificarea unora dintre actualele statiuni turistice conduce la pierderea fondurilor europene pentru dezvoltare.

Atestarea statiunilor turistice se afla in proces de reanalizare conform noilor criterii stabilite de Ministerul pentru IMM si Turism. Reprezentantii statiunilor au termen-limita 15 octombrie pentru a trimite o declaratie pe proprie raspundere in care sa specifice conditiile care sunt indeplinite. Aceleasi obligatii le au si localitatile care aspira la titulatura de statiune de interes local sau national.

Dupa primirea declaratiilor, ministerul de resort va verifica timp de 30 de zile veridicitatea celor declarate de autoritatile locale pe proprie raspundere. "Vechiul act normativ facea referire strict la criterii obligatorii, astfel daca un criteriu nu era indeplinit, trebuia sa propunem retragerea statutului de statiune turistica", a declarat secretarul de stat Lucia Morariu.

Unele statiuni vor disparea. Modificarile constau in principal in introducerea declaratiei pe proprie raspundere si in definirea pe criterii obiective a statutului de statiune. Astfel, 30% dintre locurile de cazare trebuie sa se incadreze la un nivel de 3, 4, si 5 stele, iar taxele hoteliere trebuie sa fie cheltuite numai pentru promovarea turismului.

Adevarul