Criza imobiliara a lasat fara loc de munca zeci de mii de agenti imo­bi­liari din toata tara, deoarece multe agentii imobiliare s-au inchis. Cele mai afectate sunt agentiile imobili­a­re de cartier, pentru care lipsa tranzactiilor cu apartamente inseamna prac­tic lipsa veniturilor. Nu acelasi lu­cru se poate spune despre agen­tiile mari, care activeaza si pe segmentul comercial sau pe cel al imobilelor de lux. In prezent, agentiile ca­re supravietuiesc obtin bani din inchirierea de apartamente.

Sectorul imobiliar este printre ce­le care au inregistrat o scadere consistenta a numarului de angajati. Ast­fel, conform Institutului Natio­nal de Statistica, daca in trimestrul al patrulea din anul 2006 in secto­rul imobiliar lucrau 327.203 per­soane, in trimestrul al patrulea din anul 2007 numarul acestora a sca­zut la 268.275 de persoane.

Tre­buie spus ca aceste date nu-i includ pe cei care lucreaza in domeniul con­struc­tiilor, ci doar pe aceia care activeaza in sectorul tranzactiilor imo­bi­liare. Pe de alta parte, este in­te­re­sant ca aceasta scadere s-a in­re­gis­trat anul trecut, cand inca nu se pu­tea vorbi de o criza imobiliara.

„Scaderea angajarilor din domeniul tranzactiilor imobiliare poate fi ex­pli­cata prin faptul ca pe piata au in­trat si s-au consolidat companiile mari din domeniu, iar multe dintre agen­tiile mici nu au rezistat“, spune Ana Giurca, recruit­ment&emplo­yer branding solutions in cadrul com­paniei Catalyst.

Cotidianul