Criza imobiliara franeaza si piata chiriilor. Venirea studentilor in Capitala nu va mai aduce o crestere a chiriilor, ca in anii precedenti, cu 20-30%. „Problemele cu care se confrunta piata imobiliara au facut ca unii dintre cei care doreau sa vanda apartamentele pe care le aveau sa nu o mai faca, deoarece spera ca in viitor sa obtina un pret mai bun. Acestia le vor inchiria, astfel ca va creste oferta. In aceste conditii s-ar putea sa nu mai asistam la o crestere a chiriilor ca anul trecut, ci la o crestere de 10-15%“, spune Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, citat de Cotidianul.

Creditul din strainatate, mai accesibil pentru romani. Comisia Europeana a stabilit componenta Grupului de Experti in Istoricul Creditului, anunta www.conso.ro. Organismul, care va functiona, in mare, ca un birou de credit pentru toate bancile din tarile membre ale Uniunii Europene, va facilita contractarea de credite transfrontaliere. Romanii ar putea avea astfel un acces mai facil la credite de la bancile care activeaza in afara granitelor Romaniei, in contextul in care institutiile de credit respective vor putea verifica mai usor trecutul de plata al clientilor romani, scrie Cotidianul.

Hotelierii au incasat 300 milioane de euro in sezon. Agentiile de turism au vandut, in acest sezon, pachete turistice in valoare de circa 214 milioane de euro, arata calculele EVZ. Suma include varianta simpla a unui pachet, respectiv cazarea plus micul dejun. Reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) spun ca rezultatul se apropie de estimarile efectuate la inceputul sezonului turistic, scrie EvZ.

Taxa „Robin Hood“ in Ungaria. Guvernul Ungariei analizeaza posibilitatea introducerii unei taxe „Robin Hood“ companiilor din sectorul energetic, pentru a finanta plati compensatorii catre populatie, care sa echilibreze cresterea costurilor energiei termice, transmite MTI, citata de EvZ. Potrivit informatiilor din presa ungara, taxa va fi impusa timp de doi ani si va afecta profiturile companiilor energetice, provenite in urma aprecierii preturilor din acest sector, afirma EvZ.

Leonard Orban: Romania va fi afectata de regresul economic din UE. Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, a declarat ieri ca Romania va fi afectata de regresul cresterii economice din Uniunea Europeana in ciuda reuzultatelor pozitive inregistrate in ultimele luni. „Fata de prognoza Comisiei Europene de primavara, in prognoza din toamna, prezentata saptamana trecuta, am inregistrat o scadere importanta a predictiei privind cresterea economica din UE. In primavara exprimam 2%, in momentul de fata estimarea este de 1,4%“, a declarat Orban, scrie Gandul.

Patronii de hoteluri vor sa boicoteze Bursa de Turism Litoral 2009. Astazi, in statiunea Mamaia, se deschide Bursa de Turism Litoral 2009, prilej de intalnire intre hotelierii de pe litoral si agentiile de turism pentru incheierea de contracte al caror obiect il reprezinta sezonul viitor. Evenimentul se anunta insa unul plin de surprize, intrucat cea mai mare parte a hotelierilor sunt decisi sa boicoteze principalul organizator al bursei, Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Litoral. Motivul supararii hotelierilor sunt tarifele mari pe care asociatia le percepe participantilor la bursa, asa incat primii au decis sa organizeze un eveniment similar paralel, dar pentru care nu se percepe nici un fel de taxa, scrie Gardianul.

Romania, locul doi in UE la cresterea salariilor. Costurile cu forta de munca din Romania au crescut cu 22,9% in trimestrul al doilea al acestui an, plasand Romania pe locul al doilea in Uniunea Europeana in ce priveste avansul cheltuielilor salariale, potrivit datelor Eurostat. Astfel, cheltuielile salariale au urcat cu 22,9% in Romania, fata de 24,2% in trimestrul al doilea al anului precedent, in timp ce cheltuielile nonsalariale au avansat cu 23,1%, comparativ cu 24,4%, in 2007. Costurile cu forta de munca includ cheltuielile salariale si nonsalariale, cu exceptia subventiilor, la categoria cheltuieli nonsalariale figurand contributiile sociale si alte taxe platite pentru angajati, mai putin subventiile de la stat, scrie Romania libera.

Un hotel din Bulgaria, in primele 100 din lume. Un hotel din Bulgaria a fost inclus in primele 100 de hoteluri din lume, intr-un top alcatuit de prestigiosul operator de turism TUI. In clasamentul cu pricina, au fost incluse doar hotelurile aflate in ofertele curente ale operatorului. Clasamentul este cat se poate de realist, fiind alcatuit pe baza impresiilor lasate de turisti, dupa ce au vizitat locatiile in cauza. Hotelul in cauza este RIU Helios din Sunny Beach, relateaza Capital.

Fiat vrea sa produca in Romania. Concernul italian Fiat vizeaza o investitie in Romania, intr-o linie de productie pentru marca Fiat, au declarat pentru Business Standard surse din piata auto locala, fara a mentiona ce ar putea produce compania la nivel local. Potrivit acestora, Guvernul roman va discuta, in perioada imediat urmatoare, cu reprezentantii Fiat, pe tema interesului afisat de companie privind o posibila investitie la noi in tara, in acest moment aflandu-se la Bucuresti o delegatie a gigantului italian.

Cel mai mare proiect de mall din Bucuresti a fost oprit de prefect. Ion Tincu, Prefectul Municipiului Bucuresti, a contestat in instanta certificatul de urbanism emis de Primaria Sectorului 3 privind terenul din vecinatatea parcului Titan pe care urmeaza a fi dezvoltat centrul comercial ParkLake Plaza, proiectul fiind oprit cata vreme se afla in litigiu. Proiectul este realizat de companiile Caelum Development (Irlanda) si Sonae Sierra (Portugalia), care au investit pana in prezent circa 100 milioane de euro pentru achizitia terenului si inceperea primelor faze de dezvoltare. Reprezentantii Caelum Development precizeaza ca PUZ-ul si PUD-ul zonei erau perfect valabile la momentul demararii investitiei si considera ca "orice incercari de a schimba peste noapte parametrii urbanistici ai terenului si ai zonei sunt de natura a-i aduce prejudicii financiare considerabile". ParkLake Plaza este prevazut drept un mall cu o suprafata inchiriabila de 110.000 mp, care implica investitii de 600 mil. euro, scrie Ziarul Financiar.

Cea mai grea zi din istoria financiara a Americii. Bursa americana a continuat evolutia dezastruoasa inceputa vineri, cu un AIG care a reusit astazi sa cada cu peste 67% la 3,64 dolari/actiune, stabilindu-se ulterior pe o scadere de 51%, pe fondul temerilor privind incapacitatea asiguratorului american de a-si reface rezervele de lichiditati. Indicele Dow Jones Industrial a scazut cu 2,33% la 11.156,40 puncte, in timp ce indicele S&P 500 a pierdut 2,30%. Nasdaq Composite a coborat cu 1,69% in deschiderea sedintei. Presedintele SUA a declarat ca este increzator ca Wall Street va reusi sa treaca de caderile dramatice de pe pietele financiare. Intr-o declaratie facuta la Casa Alba, acesta a facut apel la calm, declarand ca institutiile de reglementare se concentreaza asupra stabilitatii de pe piata financiara, scrie Ziarul Financiar.

Coca-Cola HBC Romania inchide fabrica de la Oradea. Coca-Cola Hellenic Bottling Company (HBC) Romania, unul dintre principalii producatori de bauturi racoritoare pe piata locala, a anuntat inchiderea fabricii din Oradea, ca rezultat al unui proces permanent de reevaluare a infrastructurii detinute de companie, urmand sa consolideze capacitatea de productie in fabricile din Iasi, Timisoara, Ploiesti si Dorna, se precizeaza intr-un comunicat al comaniei, citat de Money Express.