Partea variabila a pachetului salarial pentru angajatii din companiile de recrutare poate ajunge pana la 50% din salariul fix, in conditiile in care joburile respective au si o componenta de vanzare.

“Veniturile unui consultant HR al carui job presupune vanzarea serviciilor firmei pot depinde de indeplinirea obiectivelor individuale ale companiei. Partea variabila depaseste uneori jumatate din remuneratia totala”, spune Sorin Roibu, managing director al companiei Arthur Hunt Romania, specializata in executive search (recrutare de top management). Finalizarea cu succes a proiectelor de HR - recrutare, evaluare, training sau consultanta pura - poate depinde de pachetul de optiuni oferit angajatilor, explica Roibu.

Valoarea platii variabile practicate in domeniul resurselor umane se incadreaza, de regula, intre 15% si 30%, potrivit Danei Patrichi, managing partner al companiei de executive search Alexander Hughes Romania, care mentioneaza ca performanta in cadrul departamentelor de resurse umane din firme este evaluata in functie de performanta globala a companiei, contributia specialistilor in resurse umane fiind “difuza”, dificil de evaluat dupa criterii bine stabilite.

“Este posibil ca in unele firme de recrutare sa se practice un salariu fix mic si, in functie de numarul de recrutari, sa se dea un bonus care ar putea sa fie mare, raportat la un salariu fix mic, pentru a stimula prestatia angajatilor”, spune Dana Patrichi.

Business Standard