Cat de reala este miza economica a procesului romano-ucrainean de la Haga? Diferendul romano-ucrainean ce se judeca la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, privind delimitarea spatiului maritim din Marea Neagra, ascunde o miza economica "virtuala", deoarece uriasele rezerve de petrol si gaze din zona Insulei Serpilor nu sunt confirmate, atrag atentia specialistii din industria petroliera, sustine DailyBusiness.

De la BMW si Tiriac, la imobiliare. Dupa ce l-a convins pe Ion Tiriac sa investeasca in imobiliare, Radu Merica, cel care a condus pentru cinci ani afacerile fostului tenismen, a pregatit deja strategia prin care grupul german ECE, cel mai mare administrator european de centre comerciale, va ataca piata locala, scrie revista Business Magazin.

Romania mai construieste inca o centrala nucleara. Romania ar putea atrage pana in 2012 investitii de pana la 15 miliarde euro in domeniul energetic, o parte din acesti bani fiind utilizati pentru finalizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, sustine ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, citat de Capital.

Insiderii profita de prabusirea pietelor si isi intensifica achizitiile de actiuni. Scaderile agresive din ultimele saptamani au majorat achizitiile realizate de persoanele initiate din cadrul companiilor listate, in conditiile in care majoritatea companiilor au ajuns la preturi atractive in raport cu cele inregistrate in ultimul an. Astfel, desi luni a fost panica pe piata de la Bucuresti si actiunile au scazut in medie cu peste 4%, managerii nu s-au speriat si au continuat sa cumpere actiuni, incercand astfel si sa recastige increderea investitorilor fata de companiile pe care le conduc, sustine Ziarul Financiar.

Merrill Lynch da pensii contra case batranilor din Romania. Pensionarii de peste 65 de ani din Romania au posibilitatea sa isi suplimenteze veniturile lunare prin cedarea drepturilor asupra locuintei proprietate personala. Hild Romania, o companie americana finantata de Merrill Lynch, ofera un aranjament financiar prin care cumpara casele batranilor cu varste de peste 65 de ani, care pot locui in continuare in casa fara chirie si primesc un avans si o pensie, scrie Cotidianul.

Distribuitorul de securitate IT ProVision, la vanzare. Distribuitorul roman de solutii si servicii de securitate informatica ProVision, cu afaceri estimate la 10 mil. euro anul acesta, este tinta unei achizitii a carei valoare s-ar putea ridica la 8-10 milioane de euro, au precizat pentru ZF surse din piata. Printre posibilii cumparatori se numara si grupul american Arrow, unul dintre cei mai mari distribuitori de electronice din lume.

Porsche Panamera a fost dezvaluit partial. Porsche a facut publice primele informatii concrete despre limuzina sa de 4 locuri si cu forma de coupe, numita Porsche Panamera. Chiar daca momentul oficial de lansare pentru limuzina este abia martie 2009, Porsche tine sa isi lanseze teaserul inainte de salonul auto de la Paris, eveniment programat sa inceapa peste 2 saptamani, informeaza StiriAuto.

Americanii vor sa scape Romania de gazul rusesc. Oficialii americani spun ca ajutorul financiar dat Romaniei pentru un terminal de GNL arata, in fapt, ca SUA sunt hotarate sa sprijine independenta energetica a Europei, sustine Cotidianul. Statele Unite au acordat ieri Romaniei un grant de 1,6 milioane de dolari pentru demararea proiectului unui terminal portuar, la Constanta, prin care Romania sa importe gaz natural lichefiat din Orientul Mijlociu si din nordul Africii, in detrimentul gazului rusesc.

Accentul companiilor pe retentie scade salariul la angajare. Din ce in ce mai multe companii de pe piata locala tind sa-si redimensioneze bugetele de salarii, preferand sa acorde mai multi bani propriilor angajati pentru a-i retine in firma si acordand salarii mai mici la recrutarea de noi persoane, sustin specialistii in resurse umane, noteaza Business Standard.

Capitala britanica, un chilipir pentru turisti. Deprecierea lirei sterline a transformat in aceasta vara capitala britanica intr-o destinatie ieftina pentru pasionatii de shopping. Iar asta s-a putut vedea in conturile retailerilor londonezi ale caror vanzari au crescut cu 8,2% in luna august fata de aceeasi perioada a anului trecut, relateaza „Wall Street Journal", potrivit Adevarul.

PwC, administrator al Lehman Europe. Compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC) a fost desemnata drept administrator in procedura de faliment a gigantului american Lehman Brothers, pentru operatiunile de pe continentul european, anunta Business Standard.

Barbatii castiga mai bine in industrie, femeile – in constructii. Structura castigurilor salariale evidentiaza disparitati mari atat intre varste sau sexe, cat si intre diversele domenii de activitate. Datele raportate ieri de Institutul National de Statistica (INS) rezultate din cercetarile asupra structurii castigurilor salariale realizate in anul 2006 releva ca, in intreprinderile cu cel putin 10 salariati, femeile au avut venituri cu 7% mai mici decat barbatii. In societatile analizate, totalul angajatilor era de 4,46 milioane de persoane, din care 53,5% barbati, noteaza Adevarul.

Pretul gazelor creste cu 5% din octombrie. Marile scumpiri vin in 2009. Pretul gazelor naturale va creste timid in octombrie, dar cererile distribuitorilor pentru scumpiri majore nu vor fi satisfacute decat anul viitor, dupa campania electorala. Surse guvernamentale ne-au confirmat ca procentul luat in calcul pentru majorarea tarifelor, de luna viitoare, va fi de 5%, scrie Gardianul.

La Fondul Proprietatea, salariile se umfla continuu. Salariile angajatilor de la Fondul Proprietatea il fac invidios pe orice angajat din sistemul privat. O secretara castiga lunar un salariu mediu brut care ajunge lejer la 1.500 de euro, in timp ce un director nu ia mai putin de 3.800 de euro, scrie revista „Capital“, potrivit EvZ.

El este viitorul crossover Peugeot 3008! Salonul Auto la Paris mai bifeaza o premiera, de aceasta data din partea unui constructor francez. Conceptul Prologue Hybrid, prezentat oficial astazi, cu doar cateva saptamani inaintea deschiderii salonului, va fi noua vedeta a standului Peugeot, anunta Automarket.

Romania, locul cinci la inflatie, in Uniunea Europeana. Potrivit ultimelor date furnizate de catre Biroul European de Statistica - Eurostat, Romania ocupa locul cinci in Uniunea Europeana in ceea ce priveste inflatia anualizata calculata in perioada august 2007-august 2008, informeaza Capital.