Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Fuzes Oszkar, a criticat ieri ritmul lent de constructie al autostrazii Bechtel. El a declarat ieri ca ungurii s-au apropiat cu autostrada la 30 de km de granita cu Romania, in timp ce la noi in tara exista restante foarte mari. "Nu sunt foarte multumit. Acest subiect va constitui una dintre cele mai importarte teme ale viitoarei sedinte comune ale guvernelor roman si ungar.

Ungaria mai are o restanta de 30 de kilometri pana la granita cu Romania, iar in Romania diferenta este ceva mai mare", a afirmat diplomatul maghiar. Pana in prezent Bechtel a turnat doar 5 km de autostrada in zona Gilau-Campia Turzii, dintr-un total de 415 km. Fuzes Oszkar a mai spus ca obiectivul celor doua tari este unirea celor doua autostrazi la granita Bors in momentul in care Romania va adera la spatiul Schengen. Autoritatile de la Bucuresti spera ca aderarea sa aiba loc in 2010.

Asta inseamna ca toata frontiera Romaniei cu statele non-UE sa fie securizata conform standardelor Uniunii. "Ne-am bucura foarte mult ca si Romania sa adere la spatiul Schengen, ne-am bucura foarte mult ca cele doua autostrazi sa se unifice, sa conectam retelele de gaz, energie electrica etc, in adevaratul sens al cuvantului, sa legam cele doua tari. Asta este, de fapt, Uniunea Europeana", a declarat oficialul maghiar.

Gandul