Ce fel de case isi permit romanii. Apartamentele cu 2 si 3 camere au fost cele mai solicitate tipuri de proprietati din cadrul Targului Imobiliar National (tIMOn), desfasurat in perioada 18-21 septembrie, reiese in urma studiului realizat de compania imobiliara EuroMetropola. 43% dintre vizitatorii targului erau interesati sa achizitioneze in perioada imediat urmatoare un apartament cu 2 camere, in timp ce 36% dintre acestia se aflau in cautarea unei locuinte cu 3 camere. Suprafata medie care raspunde perfect cerintelor romanilor este de 100 mp, iar suma pe care sunt dispusi sa o plateasca pentru un mp intr-un imobil nou este de 1.400- 2.000 euro/mp, relateaza Capital.

Romanii dau de 10 ori mai mult pe casele “comuniste”. Romanii cumpara in continuare apartamente vechi, desi pretul acestora a crescut, cel putin la nivelul Capitalei, de zece ori fata de anii ‘90, constransi de preturile mari ale locuintelor noi si de restrictiile de creditare impuse de banci. Unitatile au o vechime medie de 47 de ani, versus media de 30 de ani in UE, si spatii de locuire la jumatatea celor noi, afirma Business Standard.

Dobinda BNR se decide joi la Cluj Napoca. Consiliul de Administratie al BNR se va reuni joi la Cluj Napoca pentru a discuta daca mentine dobinda de politica monetara la 10,25% pe an sau o modifica. Nu este pentru prima data cind Consiliul isi tine o sedinta in provincie. Majoritatea analistilor anticipeaza ca dobinda nu va fi modificata, insa unii nu exclud o noua crestere pina la 10,5%, daca nu joi atunci in octombrie, afirma Ziarul Financiar.

Top 5 "capcane" de evitat la cumpararea unei locuinte noi. 1. Atunci cand un cumparator vrea sa-si achizitioneze o locuinta intr-un proiect rezidential nou trebuie sa verifice daca dezvoltatorul a obtinut autorizatia de constructie, insa verificarea autorizatiei nu este, in conditiile actuale ale pietei, o garantie ca proiectul va demara in scurt timp, asa ca este nevoie sa verifice si stadiul constructiei. 2. Proiectele autofinantate sunt mai riscante decat cele construite cu finantare bancara, asa ca daca referintele dezvoltatorului nu sunt puternice, cumparatorii ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a achizitiona o locuinta. 3. Principala capcana la semnarea contractului este stipularea neclara a termenului sau conditiilor de finalizare. Asa au aparut pe piata probleme cum ar fi livrarea unui apartament intr-un santier", a spus Maria Grigore, consultant rezidential Neocasa, scrie DailyBusiness.

FMI: Romania isi va tempera ritmul de crestere economica. Ritmul foarte mare al cresterii economice preconizat pentru acest an de 8-9 procente, pe care il inregistreaza Romania, va pierde simtitor din viteza anul viitor, sustin reprezentantii Fondului Monetar International. Potrivit acestora, una dintre cauzele principale care au facut ca Romania sa inregistreze o asemenea crestere a Produsului Intern Brut o reprezinta cresterea consumului determinata intr-o mare masura de avansul creditarii, scrie Capital.

Kiwi Finance: Ne asteptam la creditul pe 50 de ani. Reprezentantii celui mai mare broker de credite din Romania preconizeaza o crestere a duratei de creditare, generata de scaderea imprumuturilor maxime care se vor putea accesa conform noului regulament al BNR. Preturile pe segmentul imobiliar vor inregistra o scadere atat la apartamentele noi, cat si la cele vechi in urma noilor norme, apreciaza Bidian. „Ma astept ca preturile pe imobiliare sa scada si la apartamentele noi si la cele vechi, aceasta fiind singura posibilitate pentru ca piata imobiliara sa se poata debloca“, a adaugat aceasta. Directorul Kiwi a identificat si cateva posibilitati pentru compensarea restrictiilor impuse de noul regulament. „Se va prelungi durata de creditare in oferta bancilor. Astfel, creditele se vor lua pe generatii fata de termenul maxim de acum 40 de ani, pana la 50-60 de ani, ca si in alte tari“, apreciaza Bidian, scrie Cotidianul.

Bechtel primeste banii promisi. Americanii de la Bechtel, constructorii Autostrazii Transilvania, vor primi in perioada imediat urmatoare circa 82 de milioane de euro, a precizat, ieri, directorul de comunicare al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Stefan Szobotka. Potrivit datelor prezentate de Compania de Autostrazi in fata deputatilor care fac parte din Comisia de industrii si servicii, Bechtel a primit, incepand cu 2004, circa 578 de milioane de euro, aproximativ jumatate din aceasta suma fiind achitata anul acesta. Szobotka a declarat ca pana la finalul anului vor fi pregatiti pentru asfaltare circa 20 de kilometri de autostrada, precizand ca americanii de la Bechtel nu pot fi constransi sa dea in folosinta niciun kilometru de autostrada din tronsonul 2B (Gilau-Turda) pana in februarie 2010, scrie Evenimentul Zilei.

Bulgarii tenteaza romanii cu locuinte mai ieftine. Pe piata romaneasca, oferte pentru apartamente si vile in alte tari, unele avand preturi mai avantajoase decat cele romanesti. Ofertele de case cumparate in alte tari apar si datorita existentei in piata romaneasca a unor companii imobiliare cu afaceri regionale. Astfel, la targul imobiliar Condominium, care va fi deschis intre 25 si 28 septembrie la Palatul Parlamentului, se vor prezenta oferte pentru locuinte in statiuni de la mare ori munte din Bulgaria, Spania si Brazilia. In Kavarna si Albena, statiuni bulgaresti de la Marea Neagra, pretul minim pe metrul patrat este de 1.000 euro, iar cel maxim – de 1.500 euro. Ar putea parea mult, insa in centrul Constantei metrul patrat nu se vinde cu mai putin de 1.180 euro. O locuinta in Mamaia ar porni de la aproximativ 110.000 euro, plus TVA, pe cand la Balcic, pretul pe o suprafata similara este de 85.000 euro. Oferta pentru statiunea montana Borovets este de 1.000 euro pe metrul patrat, cu 200 de euro mai putin decat in Sinaia, relateaza Romania libera.

Erste Bank: Bursele nu isi vor reveni in acest an. Analistii Erste Bank recomanda investitorilor sa vanda actiunile care nu au stabilitate financiara si pastrarea companiilor cu o baza financiara solida. “Per ansamblu, in prezent se recomanda pastrarea companiilor cu o baza financiara solida. Aceste preturi scazute se datoreaza lichidarilor, nu unor probleme specifice. In ceea ce priveste bursele ciclice, acum este deja prea tarziu pentru a vinde, deoarece scaderile masive ale preturilor au intervenit in perioade foarte scurte de timp, iar acum preturile sunt mici. In acest moment, analistii recomanda vanzarea actiunilor care nu au stabilitate financiara sau nu sunt foarte bine cotate”, se spune in raportul Erste Bank, scrie Cotidianul.

Transportatorii romani vor majora tarifele cu 20%, cauza principala a acestei scumpiri fiind preturile mari ale combustibilului si timpul pierdut pe drumurile proaste din tara. Maximul acestor majorari va fi atins in preajma Craciunului. “Vom mari tarifele de transport si asta inseamna ca va fi o explozie a preturilor produselor de la raft, pentru ca transportul se regaseste in orice produs”, a declarat presedintele Asociatiei Carausilor Particulari din Romania (ACPR), Dragos Anastasiu. Potrivit reprezentantilor Consiliului National Rutier (CNR), acestia nu au alta varianta decat sa mareasca tarifele si sa iasa in strada daca Guvernul nu doreste sa discute cu ei, relateaza Gardianul.

Cota unica a adus beneficii reale doar pentru 2% din salariati. La aproape patru ani de la implementare, cota unica de 16% se dovedeste o taxa in beneficiul celor bogati, care au salarii de zeci de mii de lei. Potrivit unui studiu realizat de Grupul de Economie Aplicata (GEA), peste 90% din angajatii anului 2005 au primit la salariu un plus de 50 de lei odata cu aplicarea cotei unice, castigul mediu din aceasta sursa fiind de doar 25 de lei pe salariu. La polul opus, cei care chiar au “scos” ceva din impunerea cotei unice, salariatii cu venit de peste 2.000 de lei, s-au ales cu un plus de peste 10% din salariul net, afirma Gardianul.

Companiile low-cost se muta pe Otopeni. In perioada 29 septembrie -12 octombrie, companiile aeriene low-cost care opereaza pe aeroportul Baneasa se vor muta pe Otopeni, din cauza efectuarii unor lucrari de intretinere. „Din discutiile pe care le-am purtat cu operatorii low-cost care opereaza pe aeroportul Aurel Vlaicu (Baneasa), toti isi vor reloca zborurile pe aeroportul din Otopeni, intre 29 septembrie si 12 octombrie, cat vor avea loc lucrarile de intretinere, afirma Gandul.

Incepe eliberarea noilor premise de conducere. Marea noutate a permiselor de conducere europene, care vor fi eliberate incepand din aceasta toamna, va consta in codul de informatii referitoare la starea de sanatate a posesorului. Noul permis auto, care va fi unic la nivel european pana in 2012, va avea forma unui card bancar, colorat cu albastru si galben, si va avea incorprorat un microcip. Permisul va contine informatii referitoare la sanatatea posesorului (daca, de pilda, poate conduce doar insotit sau numai vehicule cu transmisie automata sau daca are restrictie la condusul pe timp de noapte). Valabilitatea permisului va fi de 10 ani, insa pentru persoanele in varsta termenul va fi mai scurt, cu scopul efectuarii testelor medicale cu o frecventa mai mare. Primele restrictii de acest gen vor intra in vigoare, la nivel comunitar, incepand din ianuarie 2009, scrie AutoNews.ro

Citeste in Revista presei si:

  • Capital: Ce fel de case isi permit romanii?
  • Gardianul: Valoarea contractului Bechtel nu poate fi estimata
  • Romania Libera: Guvernul promite crestere, BNR vede stagnare
  • Academia Catavencu: Noua lista a deputatilor care iau bani de la Parlament pentru chirii fictive
  • Academia Catavencu/Interviu cu Ilie Dobre: ''Goooooooooooool!!!''
  • Gandul: Un politist milionar in euro, prins in timp ce lua 600 de lei spaga
  • Cotidianul: Notitele lui Basescu: Apocalipsa vine in 2009
  • Gardianul: Violata si filmata de trei politisti