Voestalpine cere termene pentru autostrada si cale ferata. Grupul siderurgic Voestalpine, care ar putea investi 5,4 miliarde euro in combinatul siderurgic amplasat in Agigea, a batut in cuie, intr-o intelegere cu Guvernul, un set minimal de obligatii pe care si le-au asumat ambele parti. Continutul memorandumului nu a fost dezvaluit de semnatari. Insa, potrivit lui Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM-uri si comert, austriecii nu au cerut nici o favoare speciala care sa incalce intr-un fel sau altul reglementarile europene. "Nici nu ne-au cerut sa promitem vreun ajutor de stat care sa incalce reglementarile Uniunii Europene", ne-a declarat Silaghi. Austriecii au cerut ca Guvernul sa isi asume, in intelegerea semnata, termenul la care va finaliza lucrarile la centura rutiera a municipiului Constanta, la portiunea de autostrada intre Cernavoda si Constanta. Totodata, Guvernul a promis sa sistematizeze navigatia pe Dunare si sa finalizeze modernizarea infrastructurii feroviare, sustine Romania libera.

Salariile gri pagubesc statul de 600 de milioane de euro pe an. Angajatorii, care isi platesc salariatii pe drepturi de autor sau microintreprinderi, platesc la stat de peste doua ori mai putin decat cei care fac carti de munca, informeaza Cotidianul.

Suntem in top trei mondial la scaderi pe Bursa. Bursa de Valori Bucuresti s-a plasat in primele trei scaderi la nivel mondial in primele noua luni din acest an, indicele de referinta, BET, pierzand aproape 56% din valoare in aceasta perioada. Scaderi mai mari au consemnat doar bursele din Ucraina si cea din China, ai caror indici de referinta s-au depreciat cu 68% si respectiv 56,4% in primele noua luni ale anului, potrivit unei analize a firmei britanice de investitii Bespoke Investment Group, care cuprinde cele mai importante 84 de burse la nivel mondial, informeaza Ziarul Finnciar.

Soros: Guvernul SUA ar trebui sa cumpere participatii in banci. Investitorul George Soros spune ca planul de 700 miliarde dolari, de salvare a pietei financiare din SUA, nu rezolva criza creditelor si sugereaza ca guvernul ar trebui sa preia o participatie directa in institutiile financiare americane, masura care ar stimula o revenire a investitorilor privati, acum reticenti, scrie Cotidianul.

Criza muta investitiile McDonald’s in Est. McDonald’s isi va accelera procesul de expansiune pe pietele din centrul si estul Europei, mai ferite de criza financiara internationala. Viitoarele investitii ale americanilor se vor concentra in Ucraina, Polonia, Romania, China si Rusia, a declarat Ralph Alvarez, directorul operational al lantului de restaurante, potrivit EvZ.

Trei sferturi din angajati, nemultumiti de salariu. Principala nemultumire profesionala a angajatilor romani este legata de nivelul de remunerare, 73% din acestia dorindu-si salarii mai mari, potrivit unui studiu realizat de institutul de cercetare Ipsos Research si comandat de compania Accor Services, unul dintre principalii jucatori de pe piata tichetelor de masa, noteaza Ziarul Financiar. Potrivit analizei citate, angajatii romani sunt cei mai nemultumiti de nivelul salarial dintre europeni.

Evolutii bruste la preturile terenurilor din Bucuresti in urmatoarele luni. Preturile terenurilor din Capitala vor inregistra in urmatoarea perioada atat scaderi dramatice, cat si cresteri importante, in functie de potentialul zonelor respective, au spus pentru DailyBusiness.ro reprezentantii agentiei de profil Coldwell Banker.

Cum vor arata masinile anti-criza. Orientarea catre masini mai economice, fie hibride (propulsia se realizeaza atat prin consum de carburant, cat si prin consum de energie electrica) sau electrice este acum o prioritate pentru aproape toti producatorii de masini confruntati cu o scadere dramatica a vanzarilor pe pietele dezvoltate pe fondul crizei financiare internationale. Practic, prima masura pe care au luat-o pana acum principalii jucatori din industria auto a fost extinderea gamei prin introducerea unor masini tot mai mici, dotate cu motoare cu o capacitate mica si implicit un consum redus, scrie Business Magazin.

Michael Schmidt: BMW X5 merge cel mai bine in Romania. Michael Schmidt, directorul general al Automobile Bavaria, vrea sa vanda romanilor anul acesta 3.000 de BMW-uri. Cele mai multe dintre ele vor fi X5, care, desi face parte din clasa premium, este cel mai bine vandut produs al marcii germane in Romania, scrie Cotidianul.

Vestas: Perspectivele pe piata romaneasca de energie sunt uriase. Compania daneza Vestas, unul dintre cei mai mari producatori globali de turbine eoliene, isi extinde puternic, in Romania, activitatile core-business de proiectare si implementare de ferme eoliene, de vanzare si service de echipamente, iar primele centrale vor fi livrate in 2009, a declarat pentru Business Standard Andreas Thomas, general manager pe divizia Austria si Europa de Est.

Trichet: Economia europeana incepe sa dea rateuri. Efectele crizei financiare produc efecte care pot fi prevazute dar nu pot fi impiedicate, a lasat sa se inteleaga presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet. Acesta a dorit sa transmita un mesaj pozitiv pietelor financiare, dar realitatile sunt mai puternice decat intentiile astfel incat situatia descrisa de catre presedintele BCE este mai degraba pesimista, scrie Capital.

Grecia garanteaza 100% orice depozit al populatiei, indiferent de suma. Clientii bancilor din Grecia pot respira usurati: indiferent ce se va intampla cu bancile ei nu vor pierde nici macar un eurocent din conturilor lor. Guvernul de la Atena a decis joi garantarea integrala, indiferent de suma, a banilor depusi la banci de catre clientii acestora, conform unei surse din interiorul Guvernului elen, informeaza Gandul. In cazul in care informatia se va confirma Grecia se va alatura Irlandei, care a decis si ea, miercuri, sa faca acelasi pas pentru a nu provoca panica in sistemul bancar local, in ciuda criticilor venite din partea oficialilor UE.

White&Case: Se asteapta falimente pe piata de real estate. Piata locala de real estate va trece in urmatoarea perioada printr-o restructurare, care include si falimentul unor companii, dat fiind accesul tot mai dificil la surse de finantare, ceea ce reprezinta un potential ridicat pentru investitorii care dispun de lichiditati, a declarat pentru Business Standard Todd Schollenbarger, managing partner al casei internationale de avocatura White&Case.

Cum schimba criza financiara internationala manualele de economie ale profesorilor universitari? Cum privesc teoreticienii ce se intampla acum in practica economica la o viteza ametitoare? Ce cred profesorii de la ASE despre faptul ca banci de investitii sunt inghitite de banci comerciale, zeci de miliarde de dolari se evapora de pe bursa, statul intervine chiar si in modelul economic anglo-saxon?, ne dezvaluie Ziarul Financiar.

Opel prezinta gama ecoFlex la Paris. Opel vine la Paris cu gama de masini ecoFlex. Seful inginerilor de la Opel, Hans Demant descrie aceasta linie de masini cu grija pentru mediu drept “o optiune viabila de tehnologie noua si relativ accesibila” majoritatii soferilor preocupati de mediu. La Paris vor fi prezentate modelele Opel Astra ecoFlex si Opel Insignia ecoFlex. Va exista si un Opel Corsa ecoFlex pentru ca gama producatorului germano-american sa fie completa, scrie StiriAuto.