Deprecierea din ultima luna a leului aduce companiilor din piata romaneasca de distributie IT pierderi care pot afecta marjele de profit si care duc la o crestere a preturilor la nivelul clientilor finali cu 2-3%, apreciaza reprezentantii principalilor jucatori din piata locala de distributie.

In conditiile in care valutele s-au apreciat cu peste 8% in ultimele 30 de zile, companiile isi iau anumite masuri de protectie.

“In relatia cu revanzatorii, acolo unde platile se fac in termen de 15-30 de zile, procedam la reglaje de diferente de curs. Sunt situatii in care acest lucru nu este posibil si atunci variatia de curs afecteaza marjele de profit, iar, dupa cum se stie, acestea sunt mici in industria noastra, de multe ori mai mici decat aceste fluctuatii de curs”, a declarat pentru Business Standard Radu Ionescu, director de Vanzari la Docentris, membra a grupului Scop Computers, unul dintre cei mai mari jucatori din piata locala de distributie IT. In piata romaneasca, marjele de profit net pe industrie se situeaza la nivelul de 2-3% si se estimeaza sa scada sub 1%, nivel inregistrat de acest indicator pe pietele mature. Potrivit lui Ionescu, pana acum, compania nu a contabilizat pierderi din diferente de curs valutar, insa, de obicei, in trimestrul al patrulea se inregistreaza, din cauza faptului ca, pe final de an, cresc valutele.

Integral in Business Standard